maanantai 15. elokuuta 2016

Selonteko: Rheingau - Georg Breuer


Kesäloman päätteeksi Viiniministeri teki ennen Frankfurtista lähtevää lentoa pikavisiitin tunnin junamatkan päässä sijaitsevaan Rüdesheimin kauniiseen pikkukaupunkiin. Siellä hän tutustui viinitalo Georg Breuerin viineihin. 


Aurinkoiset Rüdesheimin viinirinteet

Etelärinteiden auringossa


Saksan Rheingau tunnetaan yhtenä Rieslingin keskeisenä alueena. Siellä tuotannosta yli 80 % on valmistettu kyseisestä rypälelajikkeesta. Toiseksi eniten noin 10% valmistetaan Spätburgenderia (Pinot Noir) ja loput jakaantuvat muiden valkoisen rypäleiden kesken, kuten Grauer Burgunder (Pinot Gris).

Rüdesheim on Rheingaun tunnetuin kaupunki ja se vetää runsaasti niin saksalaisia kuin kansainvälisiä turisteja. Leveä jokivarsi heijastaa kauniisti aurinkoa, josta viinirinteetkin hyötyvät. Kaupungin länsireunasta alkaen etelärinteet muuttuvat jyrkemmiksi ja ottavat vastaansa runsaasti valokylpyä. Vastaavia luonnonlahjoja ei Euroopan keskeisistä viinimaista löydy kovinkaan monesta paikkaa. Akkiseltään arvioituna vain läheinen Moselin alue ja sen mutkittelevat jokirinteet sekä Pohjois-Rhônen Hermitage tulevat suoraan mieleeni vastaavista hyötynäkökohdista.


Reinin varren etelärinteet ovat Rheingaun ydinaluetta


Saavuttuani junalla Rüdesheimiin niin matkan varrelle jäi monia alueen keskeisiä viinitarhoja. Esimerkiksi Hochheimin ja Hattenheimin tarhat olivat junan ikkunasta kuin tarjottimella. Eltvillen kohdalla tarhat ovat jo huomattavasti kauempana radasta.


Uuden sukupolven viinitalo


Asemalta oli Georg Breuerille noin 10 minuutin kävelymatka, joskin suunnistin ensin talon väärälle rakennukselle kunnes sain puhelinsoiton jälkeen henkilökohtaisen opastuksen vinoteekkiin. Langan päässä oli Theresa Breuer, joka on päättäväisesti ottanut talon johdon haltuunsa verrattain nuoresta iästä huolimatta. Hän oli valmistanut vierailua varten läpileikkauksen heidän viineihinsä alkaen ensin Spätburgunderista. Kiireinen johtaja joutui jatkamaan työpäiväänsä toiseen kohteeseen akuuttien haasteiden vuoksi mutta hänen äitinsä Rita Breuer jatkoi kanssani tutustumista valkoviinien parissa.

Johtaja Theresa Breuer
viinitynnyriin ikuistettunaKellarimestari Markus Lundén ja Rita Breuer


Georg Breuerin viinitalo on perustettu jo vuonna 1880. Heidän kellarimestarinaan toimii Theresan tavoin samaa ikäkaartia edustava Markus Lundén. Markus on työskennellyt jo yli 10 vuoden ajan, joten tilanne ei kuitenkaan enää ole uusi. Hän esitteli Viiniministerille kellarin lisäksi heidän mielenkiintoista palstakarttaansa. Viinitilan 34 ha sijaitsevat tasaisesti lukuisilla hyvillä palstoilla. Kaikkia parhaitakaan ei välttämättä käytetä vuosittain viineihin vaan alueluokitusten puitteissa tehdään tilanteen mukaan sopivimmat sekoitukset vuosikerrasta riippuen.


Kuivan Rieslingin kärkikaartia mutta paljon muutakin

Laadukkaita Rieslingejä parhailta palstoilta


Vaikka sekä Rheingaun että Georg Breuerin lippulaivat esiintyvät yleensä Rieslingin muodossa niin talon 22 viinin portfolio sisältää sitä vain puolet. Aiemmin mainittujen rypäleiden lisäksi kuriositeetteina olivat sellaiset lajikkeet kuin Orleans ja Heunisch. Testattuani jälkimmäistä, joka tunnetaan myös nimellä Gouais Blanc, ilahduin sen persoonallisuudesta. Tiettävästi Rieslingistäkin polveutunut Heunisch -11 muistutti jopa hedelmäisyydeltään enemmän Grauburgunderia ja mausteisuudessa Itävallassa paremmin tunnettua Grüner Veltlineria. Orleans jäi odottamaan vielä seuraavaa kertaa. Aistittava juurevuus parhaiden palstarieslingien parissa oli huipputasoa. Näistä eniten vaikutusta tekivät Berg Rottland -13 ja Terra Montosa -14. Eroista huolimatta molempien rapea hedelmäisyys ja Rieslingille ominainen vahamaisuus oli hienovaraisen mausteisuuden kanssa miellyttävää jo näinkin nuorena. Ne kestävät ehdottomasti hyvin säilytettynä aikaa kellarissakin vuosikausia. Punaisista Spätburgunder "B" -02 oli pullotettu magnumeihin (1,5l) ja tulos oli vakuuttavaa. Katsoisin että tällä hetkellä juuri huipussaan mutta saattaa olla sitä myös myöhemmin.

Harvinaisesta Heunisch-rypäleestä tehty valkoviini


Kotimaisen monopolin valikoimassa Georg Breuerin viinejä on näkynyt aika ajoin mutta tällä hetkellä ei niitä harmikseni ole tarjolla. Tilanne on kokonaisuudessaan varsin heikko myös Rheingaun viinien vakiovalikoimassa, joita on tällä hetkellä ainoastaan viiden viinin verran. Naapurialue Rheinhessenin vaihtoehdot ovat määrällisesti kolminkertaiset, joten jonkinlainen korjausliike olisi paikallaan.

Kokonaisarvioni Georg Breuerin viineistä on varsin korkea. Talon tyyli liikkuu hienosti sekä tradition että innovatiivisuuden välimaastossa. Erittäin kuivat rieslingit, joissa tasapainoinen happorakenne vie hedelmäisyyttä pitkälle jälkimakuun on juuri sitä mitä Rheingaun viineiltä toivookin. Silti vuosikerrat ovat lyhyen vertailun perusteella keskenään omaleimaisia muutakin kuin olosuhteiden johdosta. Uskallusta kokeiluihinkin löytyy perinteitä kunnioittaen. Uskon vahvasti että on syytä tarkistaa tämä kohde useamminkin jos mahdollista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti