sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Maanantaiklubi - Sauvignon Blanc saa syvyyttä tammisuudesta


Eräs maailman tunnetuimmista valkoviinirypäleistä Sauvignon Blanc herättää usein jo ennakkoon tunteita. Osa rakastaa sen selkeää vihersävytteistä identiteettiä, kun toisien mielestä sen läpitunkeva kissanpissamaisuus tulee suorastaan korvista ulos. Maistelu osoitti pienessä mittakaavassa kuitenkin uusia mahdollisuuksia perinteisen lajikkeen uudelle heräämiselle.
Sauvignon Blanc-viiinejä kirkkaissa väreissään.Luonnollisen raikkaana vai tammen kanssa


Sauvignon Blanc on rypälearomiensa puolesta usein varsin selkeä arvattavaksi sokkona. Sen tyypillisä aromeja ovat mustaherukan lehti, karviainen, nokkonen, lime, minttu sekä monet vihersävytteiset hedelmät ja yrtit. Näitä korostava usein reilu hapokkuus ja jäännössokeriltaan hyvin kuiva maku.

Kun Sauvignon Blanc saa hieman tammikypsytystä seurakseen niin johan muuttuu ääni kellossa. Vivahteet alkavat viedä enemmän trooppisia hedelmiä kohti ja tuoda mukanaan hieman karamellin vivahteita sekä pähkinäisyyttäkin. Tämä tyyli oli selkeästi havaittavissa Maanantaiklubillakin nousevaksi piirteeksi.


Kompaviinit sekoittivat pakan


Rypäleen alkuperää pidetään sekä Ranskan Loiren että Bordeaux'n alueilla. Sen tunnetuinta seutua lajikeviininä on Loiren yläjuoksun Sancerren ja Pouilly-Fumén kylät. Näistä molemmista oli esimerkki, joskin ensimmäinen klassisen raikkaana ja jälkimmäinen selkeästi tammitettuna. Bordeaux'n alueella rypäle esiintyy pääosin sekoitteena Semillon rypäleen kanssa osin Muscadellen kera. Tästä oli myös yksi esimerkki pienenä hämäyksenä. Maistelun toinen kompa oli peräisin Espanjan Galiciasta. Viini edusti Albarino-rypälettä Rias Baixasin alueelta. Sen raikkaus ja hapokkuus vastaavat Sauvignon Blancia mutta aromit eroavat kuitenkin selvästi. Uuden maailman esimerkit olivat Uudesta-Seelannista ja Chilestä.
Maistelun viinit maistelujärjestyksessään.

Maistelun suosikit

Viiniministerin maanantaiklubilla alustuksen jälkeen viinit maistellaan sokkona, jonka jälkeen kukin osallistuja saa jakaa viineille yhteensä kolme pistettä haluamallaan tavalla. 


Maanantaiklubilla joukosta poikkeavat eroittuivat osittain edukseen, jolloin tuttu ja klassinen Sauvignon Blancin tyyli jäi altavastaajaksi. Kaiken kaikkiaan maistelua pidettiin tekniseltä laadultaan suhteellisen tasaisena ja viiniministerin omat pisteetkin asettuivat sadan pisteen asteikolla skaalalle 86-91 eli kaikki olivat varsin. Maistelun voittaja oli kuitenkin ylivoimainen ja samalla kallein. Alla olevat mitalit ovat jaettuna osallistujien pisteytyksen perusteella. Mukana myös Viiniministerin arviot.
Kulta

Pouilly-Fume La Demoiselle de Bourgeois 2009, 31,00€

Viiniministerin pisteet 91p.

Viini oli kauniin keltainen jo ulkonäöltään. Sen tuoksussa tuli välittömästi esiin viini passionhedelmää kuin papaijaa, jota sävyttivät maussa lime, minttu ja jopa korianteri. Maussa hienostunut tammisuus antoi lisää pituutta ja runsasta jälkimakua hedelmäisyydelle. Kokonaisuudessaan nautiskeltavaksi sellaisenaankin. Mielestäni tällä hetkellä ehkäpä elinkaarensa huipulla.

Voittajaviini hymyili kirkkaan keltaisena.


Hopea (jaettu)

Craggy Range Te Muna Road Vineyard Sauvignon Blanc 2014, 17,38€

Viiniministerin pisteet 88p.

Raikkaan vihertävä Uuden-Seelannin SB, joka oli runsaine aromeineen varsin mallikelpoinen esimerkki rypäleen uuden maailman tyylistä. Väriltään tuore ja hennon vihertävä.  Aromimaalima oli täynnä nokkosta, karviaista, sitruksisuutta, mustaherukan lehteä. Hapokas rakenne jätti kaipaamaan vaikkapa ajankohtaan sopivia rapuruokia.


Hopea (jaettu)

Terras Gauda O Rosal 2015, 18,74€

Viiniministerin pisteet 88p.

Albarino-rypäle pomppasi esiin jaetun hopean arvoisesti. Sen hapokkuuden alta löytyi enemmän perisikkaa, appelsiinin kuorta, yrttejä mangoa ja hieman myös teemäisyyttä. Enemmistö maistelijoista huomasi tämän hämäyksen, mutta se sai silti  osansa pisteistä. Viinissä on myös jonkin verran paikallisia rypäleitä Loureiro ja Caino Blanco- rypälelajikkeita.
Pistesijat

Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2015, 10,79€
http://www.alko.fi/tuotteet/958027/

Viiniministerin pisteet 86p.

Maistelun edullisin viini toimi hyvänä vertailuna arvokkaampiin kun se saavutti alkuvuodesta Vuoden viinit -kilpailussa päätittelin oman sarjansa ylivoimaisuudellaan. Tällä kertaa se jäi hieman parempiensa varjoon. Omaleimaisuutta toi joukossa varsin suoraviivainen parsan aromi, joka herätti monien huomion. Myöskin viherpippuria oli havaittavissa poikkeavana piirteenä.


Chateau Tour de Calens 2014, 17,94€

Viiniministerin pisteet 89p.

Bordeaux'n Gravesin alueen esimerkki oli luonteeltaan yllättävän valmista nautittavaksi parivuotiaaksi. Reilusti tammitettu viini muistutti osittain voittajaviiniä mutta hieman raskaampaan tyyliin. Tässä viinissä makua ja luonnetta luo Semillon -rypäle, jota Bordeaux'n alueella sekoitetaan perinteisesti Sauvignon Blancin kanssa. Erikoista tässä viinissä oli että puoli vuotta sitten testaamaani samaan viiniin verrattuna viini oli jo paljon kehittyneempi ja tasapainoisempi kuin aiempi kokemukseni siitä. Aromimaailmassa oli niin trooppista hedelmää, appelisiininkuorta ja leikattua ruohoa tammikypsytyksen mukanaan tuoman toffeen kera. Itse olisin nostanut viinin tässä maistelussa mitaleille asti.


Domaine Franck Millet Sancerre 2015, 18,89€

Viiniministerin pisteet 87p.

Tuore loirelainen Sauvignon Blanc ei välttämättä juhlinut sellaisenaan uuden maailman helposti nautittavien seurassa ja siksi kilpailu oli hieman armoton. Yhteinen näkemys osallistujien kanssa oli kuitenkin, että viini esitti paremmin luonnettaan kun sai seurakseen tarjolla ollutta lohisalaattia ja vuohenjuustoa. Luulen että potentiaalia on kun antaa hetken aikaa kypsyä vielä kellarissa.Alkusokko

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blancc Bubbles Brut 2015, 15,30€

Viiniministerin pisteet 85p.

Kauden avajaismaistelun alkusokkona oli teeman mukaisesti Sauvignon Blanc -kuohuviini. Tässä oli perinteisen korkin sijasta kierrekorkki, mikä lienee yleistymään päin kuplivien parissakin. Viininä raikas ja selkeä aperitiivi.


Testasimme Sauvignon Blancin seurana myös kahta vuohenjuustoa ja yhtä lampaan maidosta tehtyä juustoa. Näistä kunniamaininnan ansaitsee kotimainen Juustoportin GR Grand Reserve 8-10kk, joka osoittautui maukkaaksi niin sellaisenaan kuin viinien seurana. Myös ranskalainen Chevre Melusine ja italialainen Pecorino Stagionato toimivat hyvin.


Maanantaiklubi jatkuu 19.9. aiheella Itävalta, jolloin tutustumme maan eri rypäleisiin. Maanantaiklubille  ja moniin muihinkin iltoihin on vielä tilaa, joten lämpimästi tervetuloa tutustumaan aistinvaraisesti viinimaailmaan Viiniministerin opastamana! Kauden istuntoaikataulun löydät osoitteesta http://viiniministeri.blogspot.fi/2016/08/syksyn-2016-istunto-ohjelma.html.

Ilmoittautumiset osoitteeseen info@viiniministeri.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti