sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Keskiviikkokomitean haastajaviini yllätti Perjantaiparlamentin! Kuinka tässä näin kävi?


Kevätkauden lopuksi Viiniministeri toteutti Keskiviikkokomitean ja Perjantaiparlamenttien avajaisistunnot, joiden teemana oli Supertoscana. Istuntoviinit olivat järjestäen nautinnollisia ellei muutama jopa klassikkoainesta. Kuitenkin haastaja vei potin klassikkojen nenän edestä.Perjantaiparlamentin supertoscanalaiset.
Villa Cafaccio Cortaccio 2005 (2. oik.) kiilasi yllätysvoittajaksi.


Molemmissa maisteluissa kaikki viinit testattiin ja arvioitiin sokkona. Vaikka osallistujat olivat komitean ja parlamentin suhteen täysin eri henkilöt niin silti molempiin saatiin yhteinen voittaja. Koska keskiviikon voittaja oli niin selkeän ylivoimainen, päätin kokeeksi hankkia saman pullon vertailun vuoksi myös perjantaille. Niinhän siinä sitten kävi että Villa Cafaccio Cortaccio 2005 päihitti koko parlamentin.

Viiniministeri teki molemmissa maisteluissa oman arvionsa siitä yksilöstä, joka oli maisteltavana. Sen vuoksi seuraavassa on arviot erikseen molemmista maisteluista. Lukija voi huomata kuinka erojakin löytyy ja jälkimmäisessä jopa pisteen verran enemmän. Mielestäni jälkimmäinen oli aavistuksen verran runsaampi ja varsinkin yli kymmenvuotiaissa viineissä pullokohtaiset erot voivat olla merkittäviäkin. Molemmat pullot olivat erittäin hyvässä kunnossa ja se näkyi myös hyvissä pisteissä. Pieni merkitys on toki silläkin mitä viinejä on ympärillä ja miten ne vaikuttavat aisteihin vaikka vedellä ja leivällä neutralisoidaan suuta jatkuvasti.


Kansainväliset rypälelajikkeet vs. Sangiovese


Supertoscanalaiset viinit saivat alkunsa jo vuonna 1968 kun alettiin valmistamaan ensimmäistä Sassicaia-viiniä Tenuta San Guidon viinitilalla Toscanan Bolgherissa. Viini valmistettiin Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc rypäleistä toscanalaisille tutumman Sangiovesen sijaan. Muutama vuosi myöhemmin 1971 Piero Antinori kehitti Tignanello-viinin jota alkuun valmistettiin yksinomaan Sangiovesesta mutta vuodesta 1978 alkaen siihen on sekoitettu Cabernet Sauvignonia.

Toscanan uusi viinityyli nousi suhteellisen nopeasti viinimaailman tietoisuuteen uudella tyylillään, joka poikkesi merkittävästi tunnetuista Chiantin viineistä. Käsitteen Supertoscana loi tiettävästi 80-luvulla amerikkalainen viinikriitikko Robert J. Parker jr. Vaikkakin merkittävä osa kuuluisista supertoscanalaisista viineistä valmistetaan Bolgherin alueella Toscanan länsiosassa niin alue ei rajoita määrittelyä. Nykyisin supertoscanalaisiksi kutsutaan väljästi ne toscanalaiset punaviinit, joihin on sekoitettu merkittävä osa tai ovat yksinomaan valmistettu kansainvälisistä rypälelajikkeista. Näitä ovat esimerkiksi Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot ja Syrah.


Haastajista lippulaivoihin

Viiniministerin haaviin eksyi sen verran useita Supertoscanalaisia että valikoima oli jaettava kahteen eri maisteluun. Tällöin keskittyminen viinien yksilöityyn antiin oli huomattavasti helpompaa. Jaoin maistelusisällön tällä kertaa teknisesti hintakategorian mukaisesti. Keskiviikkokomiteaan tulivat noin 25-45 euron viinit kun puolestaan Perjantaiparlamentissa olivat vuorossa 50-150 euron arvoiset herkut.

Ensi syksynä Keskiviikkokomitea keskittyy ajankohtaisiin ruokateemoihin laadukkaiden viinien ohjaamina ja Perjantaiparlamentti puolestaan enemmän klassikkoviineihin. Maanantaiklubilla käydään niin tuttuja kuin erikoisempia viiniaiheita ympäri maalima. Näistä lisää seuraavassa blogissa. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan maukkaisiin istuntoihin Viiniministerin opastamana!


Kaikki on rivissä valmiina arviontia varten.


Arviot


Supertoscana I (Keskiviikkokomitea)Keskiviikkokomitean kandidaatit.1. Cabreo Il Borgo 2012, 37,90€

Tummanpunainen ja syvä mutta suhteellisen tuore reuna. Tuoksussa tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa ja yrttisyyttä, jotka seuraavat myös maun aromeissa. Jälkimaussa myös havaittavissa vaniljaisuutta sekä luumua. Olemukseltaan täyteläinen ja melko tanniininen.

Jo noin vuosikymmenen ajan Alkon valikoimissa uskollisesti viihtynyt Cabreo Il Borgo on toisaalta potentiaalinen mutta maisteltu vuosikerta hieman ujonoloinen ja odottaa avautumistaan. Tällä hetkellä valikoimissa on jo vsk 2013. Rypälekoostumuksena Sangiovese ja Cabernet Sauvignon.

Maistelun pisteet 3p. Viiniministeri 89p.


2. Aia Vecchia Sor Ugo 2012, 29,90€

Tummanpunainen ja hieman kehittynyt väri. Tuoksun kehittynyt marjaisuus tuo mieleen niin tumman kirsikan kuin kuivatut hedelmät. Maussa varsin rapeat tanniinit, jotka ryhdittävät marjaisuutta mukavasti. Kokonaisuutena erittäin tasapainoinen ja yllättävän nautittava ja valmis jo tällä hetkellä. Paranee ruoan kanssa.

Maistelun yksi edullisimmista viineistä oli omaa kärkikaartiani ja sijoittui toiseksi kokonaisuudessaan. Sekoitus rypäleistä Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc ja Petit Verdot eli niin sanottu bordeauxblendi.

Maistelun pisteet 4p. Viiniministeri 92p.


3. Castello di Ama Haiku 2011, 40,70€ (erikoisvalikoima)

Väriltään syvän tummanpunainen. Tuoksu hieman sulkeutunut mutta herukkainen ja yrttinen. Verrattain hapokkaassa maussa sekä punaisia että tummia sävyjä. Selkeiten tulee esiin mustaherukka. Kokonaisuutena nuori.

Haiku herätti ennakkoon paljon odotuksia. Ihan runomittaan ei silti päästy. Viini oli hinta-laatu suhteeltaan lievä pettymys, koska se jätti paljon arvailun varaan. Alkon kuvauksen lupaama "vivahteikas, pitkä" ei osunut tarpeeksi kohdalleen. Mielestäni pullo oli kuitenkin kunnossa ja ihan nautittavissa muttei taistellut tällä kertaa kärkisijoista. Rypälesekoituksena oli Cabernet Sauvignon, Merlot ja Sangiovese.

Maistelun pisteet 2p. Viiniministeri 90p.


4.  La Vite Lucente 2010, 34,90€ (erikoisvalikoima)

Erittäin syvän tummanpunainen. Alkutuoksussa luumua ja tummaa kirsikkaa sekä hieman boysenmarjaa ja vaniljaa. Maku seuraa tuoksua. Mukana erittäin reilut tanniinit ja kehittynyt marjaisuus. Hyvin nautittavissa mutta kehittynee vielä suotuisasti.

Viinitalon kakkosviini oli yllättävänn rehevässä kunnossa. Esimerkiksi saman viinin -13 jota olin juuri maistelun alla testannut ei yllä toistaiseksi lähellekään kehittyneisyydessään. Rypäleinä Merlot 75% ja Sangiovese 25%.

Maistelun pisteet 1p. Viiniministeri 91p.


5. Farnito Camponiccio 2007, 24,90€

Tummanpunaisen ja syvä, jossa kehittynyttä reunaa. Tuoksussa selkeä nahkaisuus sekä runsas herukkaisuus. Tummasävytteinen maku sisältää marjaisuuden lisäksi yrttisyyttä ja hieman tuoksun nahkaisuutta ja jopa tyylikästä balsamicoa.

Tässäkin jo vuosikerta ehtinyt vaihtua sitten maistelun kaksi vuotta nuoremaan (-09) mutta ainakin maistelun viini oli jo täysin valmist,a joten kannattaa nauttia se pian jos kellarista löytyy. Maistelun edullisin viini, jossa erittäin hyvä hinta-laatusuhde. Rypäleinä Sangiovese ja Cabernet Sauvignon.

Maistelun pisteet 1p. Viiniministeri 91p.


6. Villa Cafaccio Cortaccio 2005, 36,50€ (tilausvalikoima)

Väriltään lähes mustanpunainen ja todella syvä. Tuoksussa runsas marjaisuus, mausteisuutta minttua, vaniljaa ja mokkaisuutta. Hienostuneen tammisessa maussa myös tummaa marjaa, erityisesti mustaherukkaa. Suutuntumaltaan tanniininen ja erittäin täyteläinen. Hyvä tasapaino ja hedelmähapporakenne sekä varsin pitkä.

Maistelun täysin ylivoimainen voittaja oli sataprosenttinen Cabernet Sauvignon. Rypäleestä riipppumatta tai riippuen viini oli myös huomattavasti runsaampi verrattuna kanssakilpailijoihinsa. Viini on tällä hetkellä kenties parhaassa vaiheessaan, joten kannattaa hankkia ja nauttia pian.

Maistelun pisteet 10p. Viiniministeri 92p.
Supertoscana II (Perjantaiparlamentti)Ornellaia 2011 kultaisessa kuosissaan.1. Antinori Tignanello 2012, 72,90€

Tummanpunainen ja syvähkö väri. Tuoksussa tummaa kirsikkaa, setriä, yrttisyyttä, punaherukkaa sekä hieman nahkaa ja tervaa. Maku on täyteläinen ja tanniininen mutta kohtalaisen pyöreä. Aromeiltaan tummasävytteinen sekä hieman mansikkainen.

Maistelun aloittajana toimi todellinen klassikko, joka oli varsin nuori. Tämän parhaat hetket voivat löytyä vasta vuosien kuluttua. Hinta on varsin korkea nykyisin. Muistan kun vielä 10 vuotta takaperin viiniä sai hintaan 25€. Arvo liki kolminkertaistunut. Puolet nykyisestä hinnasta olisi mielestäni vielä sopiva laadun puolesta.

Maistelun pisteet 4p. Viiniministeri 91p.


2. Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2012, 48,00€

Tummanpunainen, kehittynyt ja syvä väri. Makean marjaisa, jossa  kypsää luumua, herukkaa, hieman minttua, kirsikkaa ja kukkaisuuttakin. Maultaan hedelmäinen ja hieman vaniljainen sekä melko pitkä. Hyvät tanniinit.

Viini tunnetaan Tenuta dell'Ornellaian kakkoviininä mikä ei ole kuitenkaan lainkaan kehto. Intensiivisyytensä puolesta viini oli tanniineiltaan hieman valmiimpikin vaikka voikin kestää hyvin pitkää kellarointia. Alkon valikoimiin on jo vaihtunut uusi vuosikerta 2013. Bordeauxsekoite Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ja Petit Verdot. Sarjan edullisin viini vastasi mielestäni hintaansa.

Maistelun pisteet 3p. Viiniministeri 92p.


3. Oreno 2009, 64,00€ (tilausvalikoima)
Ei enää Alkon valikoimassa

Tummanpunainen, jossa reunassa kehittynyttä tiilenpunaisuutta. Tuoksussa tummia marjoja mustaherukasta luumuun sekä kahvista nokisuuteen. Ei kuitenkaan voimakkaalla vaan enemmän hillityllä tyylillä. Maussa setriä, mustaherukkaa ja tervapastillia. Täyteläinen tanniininen ja kohtalaisen pitkä jälkimaku.

Vuosikerran puolesta odotettavissa olisi ollut enemmänkin mutta ehkä parhaat ajat vielä odottavat itseään muutamien vuosien päästä. Oreno on Tenuta Sette Pontin lippulaivaviini, jonka rypäleinä ovat Merlot, Cabernet Sauvignon ja Petit Verdot.

Maistelun pisteet 4p. Viiniministeri 91-92p.


4. Ornellaia 2011, 149,00€ (tilausvalikoima)

Erittäin tummanpunainen ja lähes musta erittäin syvä väri. Myös tuoksumaailma musta- ja tummasävytteinen marjaisuudeltaan. Aromeissa myös yrttejä, sikarilaatikkoa ja nahkaisuutta. Tanniinit ovat varsin voimakkaat ja tuoreet. Maussa setriä, mustaherukkaa, kahvia, tupakkaa. Kokonaisuudessaan erittäin tyylikäs ja pitkä.

Maistelun arvokkain viini oli nuoresta iästään huolimatta todella huikea kokemus. Tuntui kun se olisi auennut lasissa useiden tuntien jälkeenkin entistä monimuotoisemmaksi. Koska viini on niin nuori niin suosittelen "älä tee tätä kotona" menetelmää toistaiseksi vaan hanki nyt ja avaa vasta kymmenen vuoden päästä. Vuosikertaa yleisesti ei Bolgherissa pidetä niin korkeana kuin paria edellistä mutta ainakaan Ornellaian tasoa se ei ole merkittävästi haitannut. Talon 30-juhlavuoden kunniaksi maistelussa oli mukana kultaisella juhlaetiketillä varustettu pullote. Rypäleinä Cabernet Sauvignon 51%, Merlot 32%, Cabernet Franc 11% ja Petit Verdot 6%. Tällä hetkellä myynnissä vuosikerta 2012.

Maistelun pisteet 6p. Viiniministeri 94-95p.


5. Guado al Tasso 2011 (tilausvalikoima), n. 77€
Ei enää Alkon valikoimassa

Tummanpunainen ja syvä. Alussa tuoksu hento mutta alkaa vähitellen avautumaan runsaaseen suuntaan. Tuoksussa kirsikkaa, luumua, kinuskia, paprikaa ja eukalyptysta. Maussa enemmän tumma marjaisuutta sekä multaisuutta. Erittäin rapeat ja ryhdikkäät tanniinit.

Antinorin viinitalon Bolgherin ykkösviini, jonka rypäleinä Cabernet Sauvignon 65%, Merlot 30% ja Syrah 5%. Jälkimmäisen osuus pieni mutta oleellinen. Tässäkin viinissä Ornellaian tavoin huikea potentiaali. Kellariin.

Maistelun pisteet 6p. Viiniministeri 93-94p.


6. Villa Cafaccio Cortaccio 2005, 36,50€ (tilausvalikoima)

Erittäin syvä ja kehittynyt tummanpunainen väri. Tuoksussa kahvia, setriä, sikarilaatikkoa, vaniljaa ja mustaherukkaa. Täyteläinen ja tasapainoisien tanniininen sävyttämä m aku vastaa tuoksua.

Keskiviikkokomitean voittaja otti kärkisijan myös Perjantaiparlamentissa, joskaan ei yhtä ylivoimaisesti. Tämä kuitenkin alleviivaa viinin erinomaisuutta siitäkin syystä että istunnoissa ei tällä kertaa ollut yhtään samaa henkilöä. Eräs syy varmasti löytyy siitäkin että viini oli huomattavasti muita vanhempi ja samalla kehittyneempi nautittavaksi tällä hetkellä. Viiniä on vielä jonkin verran saatavilla mutta kannattaa olla melko ripeä jos näinkin edullisesta löydöstä haluaa nauttia.

Maistelun pisteet 9p. Viiniministeri 93p.


7. Luce 2012, 99,90€ (tilausvalikoima)

Tummanpunainen ja erittäin syvä. Tuoksu erittäin vaniljainen, boysenmarjainen ja toffeinen. Viestii runsaasta tammen käytöstä. Tanniininen maku myös vahvasti tuoksun mukainen lisättynä luumulla. Selkeän suoraviivainen.

Viinitalon ykkösviini oli huomattavasti tuhdimpi edellisen maistelun pikkuveljeensä nähden. Tyylillisesti oltiin jo lähes uudessa maailmassa paksun täyteläisyyden ja tammisuuden suhteen. Tämäkin viinitalo juhli etiketissään 20 vuoden kunniakasta taivaltaan.

Maistelun pisteet 3p. Viiniministeri 92p.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti