keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Juhannusviinien varmat valinnat

Taas on keskikesän juhlan aika ja mikä olisikaan parempi aika grillaamiseen. Myös grilliviinit huutavat itseään mukaan juhliin. Seuraavassa Viiniministerin valinnat tämän vuoden juhannukseen.

Juhannus on juhla-aikaa joten viinitkin voivat olla juhlan mukaisia. Sen vuoksi tämän juhannuksen viinit eivät ole juuri alimpien hyllyjen tuotteita vaan parinkympin ympärillä hintakategorialtaan liikkuvia.

En kiellä etteivätkö hanaviinit sopisi juhannuksen ulkoilmaan oikein hyvin. Ulkoistan niiden suositukset tällä kertaa Ilkka Sirénin kirjoittamaan Anna-lehden tuoreimman numeron "Hanat auki!" -artikkeliin, jossa on sopivia suosituksia. Kuohuviinien en ottanut tähän mukaan mutta niiden ystäville puolestaan todettakoon ettei ole hetkeä johon samppanja ei sopisi. Viiniministeri toivottaa suositusten myötä kaikille valoisaa ja iloista juhannusta!

Roseeviiniä niin kirkkaassa päivänvalossa kuin keskiyön auringossa


Chateau Saint Hilaire Prestige 2015, Ranska, 18,90€

http://www.alko.fi/tuotteet/463807/

Provence on Viiniministerin vakiosuosikki kun puhutaan klassisista roseeviineistä. Ne ovat usein raikkaammillaan reilusti viilennettynä niin sellaisenaan kuin merellisten salaattien ja useiden äyriäis- ja kalaruokien seurassa. Suositusviini on rehellisen raikas ja aromeiltaan jopa valkoista Sauvignon Blancia etäisesti muistuttava vaikka sen rypäleet ovatkin punaiset Grenache ja Syrah.
Sateen tai sumun keskellä Rieslingiä


Grans-Fassian Catherina Riesling 2014, Saksa, 17,90€

http://www.alko.fi/tuotteet/584377/

Jos sää ei suosi niin siihen sopiva vaihtoehto löytyy puolikuivasta Moselin Rieslingistä, josta löytyy alkuperälleen erittäin tyypillisiä ominaisuuksia ei ja happorakenne tukee mainiosti kypsää makeutta. Aromeissa niin sitrusta, omenaa, vahamaisuutta sekä mineraalisuuttakin. Eli sitä märkää kiveä jota viime juhannuksena sai haistella jo ulkoilmassakin. Ja vaikka paistaisikin niin kyllä tämä sopii silloinkin niin seurusteluun kuin monenlaisten kesäruokien seurana. Riesling on moniottelija.
Yksin tai hyvässä seurassa sopii täyteläinen Soave


Dal Cero Vigneto Runcata 2012, Italia, 22,90€

http://www.alko.fi/tuotteet/574497/

Jos grillaat niin kanaa kuin nieriää niin silloin tämä viini on valintasi. Usein Italian Veneton alueella valmistetut Soavet mielletään neutraaleiksi, hapoikkaiksi ja hieman jopa vivahteettomaksi. Tämä Garganega-rypäleestä valmistettu viini tekee vahvasti poikkeuksen. Tammikypsytyksen seurauksena viini kerää itseensä maukkaasti jopa Chardonnay-tyylistä melonia ja persikkaa joskin myös rypäleelleen tyypillistä mantelia ja sitrusmaisuutta. Parhaimmillaan avattuna. Seuraavana päivänä ei enää yhtä rehevä. Runcata on juhannuksena omiaan myös omaehtoiseen nautiskeluun.

Grilli kuumaksi Kalifornian auringolla


Renwood Clarion 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/495517/

Tässä on täyteläisyyttä runasiden punaviinien ystäville. Vaikka intensiivinen hedelmärkenne on suuntäyttävä niin tanniinit ovat erittäin pehmeitä eivätkä kuivata suuta kovin paljon. Siksi viini sopiikin paremmin monenlaisille suhteellisen kypsille grillatuille lihoille kunhan muistaa öljytä niitä marinadilla riittävästi säilyttäen mehukkuutensa. Kalifornian punaviini on pääosin rypäleistä Zinfandel ja Syrah, joten paksua olemusta on vaikea välttää.Punertavaa pihviä kiitos


Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/452157/

Kun grillauksen kohokohta on medium entrecotessa niin australialainen Coonawarran Cabernet Sauvignon on yllättävän klassinen. Usein ausseille tyypillistä hillomaisuutta ei juuri ole vaan sopivan rustiikkinen rakenne on jopa varsin napakka. Siksi se hakee tukea kunnon pihvistä ja vaikkapa täyteläisistä kastikkeista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti