Kevään viimeinen Maanantaiklubi kiersi ympäri maailmaa. Aiheena olivat harvemmin vastaan tulevat niin perinteiset kuin erikoiset viinimaat.
![]() |
Luokkakuva vasemmalta alkaen: Japani, Uruguay, Kanada, Unkari, Luxemburg, Libanon, Uruguay ja Kreikka. |
Libanonista Luxemburgiin ja Kanadasta Kreikkaan
Maistelimme sokkona ja positiiviseksi yllätykseksi monet
arvaukset osuivat hyvinkin oikeaan. Maanantaiklubin koulutus on selvästi
alkanut tuottaa tulosta. Tällaisen tehtävän suorittaminen onnistuneesti on
haaste kenelle tahansa ammattilaisillekin.
Maistelumme oli sinänsä leikkimielinen haaste koska siinä
annettiin mahdollisuus arvata maisteltavan viinin alkuperä yli 10 000 km ohi
todellisuuden. Annoin osallistujille listan mahdollisista viinimaista ja
viineihin käytettävistä rypäleistä. Ne olivat seuraavat:
![]() |
Kaikilla osallistujilla oli edessään joukko kryptisiä maita ja rypäleitä. |
Alkusokko vai alkusokki
Alkusokkona oli tarjolla kaksi toisistaan poikkeavaa
punaviiniä, joista ensimmäisenä japanilainen Takahata Winery Pinot Noir 2011 ja
toisena uruguaylainen Filgueira Proprium Tannat 2011. Nämä viinit laittoivat heti
maistelijansa aistinystyrät ulalle kun välttämättä joka päivä tule vastaan näin
erikoisia esimerkkejä.
Japanissa Pinot Noir on hieman nouseva mutta silti melko
harvinaislaatuinen rypäle. Tämä viini oli elinkaarensa huipussaan ja hieman sen
jo ohittanutkin mutta silti erittäin nautinnollinen ja rypäleelleen
tunnistettavissa jo värinkin puolesta. Uruguayn Tannat on hyvin tiivis ja
tanniininen mutta oli mukavasti kehittynyt ja paksu olemukseltaan.
Näiden viinien mielenkiinto oli niiden vastakohdissaan. Näin
jälkeen päin jäi harmittamaan kun tiiviin istuntoaikataulun puitteissa jäi
ottamatta kuva viinien ulkonäöstä rinnakkain koska siinä olisi ollut
pedagogisesti vallan mainio esimerkki punaviinien ulkonäön erilaisuudesta.
Parempaa ulkonäkövertailua ei heti tule mieleen.
1. Twenty Three Unoaked Chardonnay 2011, Kanada
Ei saatavilla Alkon valikoimasta.
Väriltään kellertävä ja eloisa, jonka tuoksussa kehittynyttä
hedelmäisyyttä mutta yhtälailla yrttisyyttä ja kasvisperäisyyttä. Maussa
sitrusta, persikan kiveä, greippiä, parsaa ja sahramia.
Tämä kanadalainen tammettamaton Chardonnay on jo hieman
ohittanut parhaan päivänsä mutta silti nautittavissa. Hedelmä on kehittynyt
mutta hapot eivät kantaneet enää riittävän pitkälle. Todennäköisesti
parhaimmillaan 2-3 vuotiaana.
Osallistujien pisteet 1p ja Viiniministerin pisteet 86p.
2. Oremus Mandolas Dry Furmint 2011, Unkari
Ei saatavilla Alkon valikoimasta.
Varsin kellertävä ja reunaltaan jopa kehittynyt väri. Tuoksu
on runsaan hedelmäinen sisältäen omenaa, aprikoosia, hunajaa, mantelia, voita ja karamellia. Maku on rehevä
ja trooppisen hedelmäinen ja hunajainen.
Maistelun unkarilainen esimerkki yllättää sillä että viini
on kehittynyt 5-vuotiaana huippuunsa. Furmint on Unkarissa yleinen rypäle, jota
usein nautitaan nuorena kuivana ja hapokkaana mutta kuten esimerkki osoittaa,
niin tällaisia voi myös hieman kellaroida ja siten syventää makumaailmaa
entisestään.
Osallistujien pisteet 14p ja Viiniministerin 89p.
3. Coteaux de Schengen Pinot Blanc 2012, Luxemburg
Poistunut Alkon valikoimasta.
Väri kalpean viherkeltainen mutta aromit yllättävät; runsaan
vahamainen, heinäinen, yrttinen ja rehevän kukkainen. Maussa myös karviaista,
parsaa, olkea sekä kehittynyttä sitrusta. Muistuttaa kokonaisuudessaan
etäisesti Rieslingiä.
Kolmas valkoinen on peräisin Luxemburgista. Aiemmat kokemukseni
viinin osalta olivat varsin neutraaleja, mutta tuntui kuin nyt 4-vuotiaana
viini olisi saanut itselleen siivet joilla lentää. Maistelun toinen pulloista
oli kevyesti korkkivikainen, joten jaoimme testin vuoksi molemmista pulloista
20 hengelle osamäärät, jotta huomattiin millaiset erot tunkkaisen ja
luonnollisen välillä ilmenevät rinnakkain. Arviot perustuivat paremmalle
pullotteelle.
Osallistujien pisteet 6p ja Viiniministerin 88p.
4. Chateau Musar Hochar 2009 (tilausvalikoima), Libanon, 24,70€,
Punainen ja melko syvä väriltään. Tuoksussa punaisia
kehittyneitä marjoja sekä yrttejä, paprikaa, jasmiinia, tupakkaa ja jopa
öljylampun vivahdetta. Maku on sekä hapokas että tanniininen. Kohtalaisen
täyteläinen maku seuraa tuoksun punaisia marjoja. Lisäksi nahkaa, paahteisuutta
ja hieman suklaata. Kantava jälkimaku.
Punaiset alkoivat ryhdikkäästi Libanonista. Tämä viini on jo
valmis juotavaksi mutta kestää vielä vuosia eteenpäinkin. Suosittelen sen
karahvoimista ennen maistelua, jotta aukeaa nopeammin. Tämä viini oli maistelun
ainoa sekoite, jonka koostumus oli peräisin rypäleistä Cabernet Sauvignon,
Carignan ja Cinsault. Maistelun henkilökohtainen suosikkini.
Osallistujien pisteet 4p ja Viiniministerin 90p.
5. Garzon Tannat 2013, Uruguay, 13,98€
Erittäin syvän tummanpunainen väri. Tuoksussa
intensiivisesti tummia marjoja, boysenmarjaa ja luumua. Täyteläisessä maussa
pehmeät tanniinit, jossa runsaasti makeaa hillomaisuutta. Kokonaisuutena melko
suoraviivainen.
Illan toinen uruguaylainen poikkeaa alkusokkona olleesta
edeltäjästään varsin lempeällä tanniinirakenteella. Usein kun Tannat-rypäleestä
tehtyihin viineihin yhdistetään voimakkaat parkkihapot. Viini keräsi kuitenkin
eniten osallistujaääniä, joten kansa on äänestänyt ja pulinat pois, vaikka
Viiniministeri antoikin viinille suhteellisesti neutraalimmat arviot. Viinin
eduksi kääntyi punaisten joukossa se että ilman ruokaa siinä oli lähestyttävin
kokonaisuus. Juustojen kanssa muutkin avautuvat runsaammin.
Osallistujien pisteet 18p ja Viiniministerin 87p.
6. Kir-Yianni Ramnista Xinomavro, Kreikka, 2012
Rubiininpunainen ja melko syvä väri. Maussa tummia marjoja,
yrttejä sekä hapankirsikkaa. Melko täyteläisessä maussa tummaa kirsikkaa,
karhunvatukkaa ja hieman viikunaa. Jättää ikeniin melko voimakkaat tanniinit,
jotka kantavat jälkimaussa.
Kreikkalainen Xinomavro-rypäleestä tehty viini on varsin
vakavasti otettava ja kelpaa monenlaisten liharuokien ja juustojen seuraksi.
Yrttisyyden ja marjaisuuden pohjalta sitä voisi sokkona veikata myös
naapurimaahan Italiaan ja sen keskiosiin.
Osallistujien pisteet 7p ja Viiniministerin 89p.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti