keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Maanantaiklubi: Cool Climate


Tämänkertaisella maanantaiklubilla tutustuttiin aihepiiriin, joka on varsin monikäsitteinen eikä avaudu välttämättä viinin ystäville välittömästi. Aihe on Cool Climate. Otimme pääpiirteittäin selvää mitä se tarkoittaa ja missä sellaista käytetään.
Cool Climate viinien ryhmäkuva.


Maantieteelliset ominaisuudet


Cool Climate on usein uuden maailman käsite viineille, joiden kasvuilmastossa päivittäinen keskilämpötila ei nouse suhteellisen korkeaksi. Missä todellinen ja suhteellinen raja sitten kulkee, vaihtelee hieman lähteestä riippuen.

Viileään ilmastoon vaikuttaa maantieteellisestä perusmuuttujista mm. sekä leveyspiiri että korkeus merenpinnasta laskettuna. Tällöin esimerkiksi eteläisellä pallon puoliskolla tulee korkeuden merenpinnasta pääsääntöisesti nousta mitä pohjoisemmaksi edetään. Toinen merkittävä tekijä on valtameren läheisyys ja sen mahdollistamat viileämmät tuulet, jotka tuovat köynnöksille helpotusta mahdollisiin korkeisiin päivälämpötiloihin.

Rypälevalikoima on varsin laaja viileän ilmaston suhteen vaikka voisi kuvitella esimerkiksi Rieslingin, Sauvignon Blancin tai Pinot Noirin olevan tällaiseen omiaan. Loppujen lopuksi yleisistä kansainvälistä rypäleistä Cabernet Sauvignon on harvoja, joihin ei Cool Climate viineissä usein törmää.

Maistelun viinit edustivat Australian New South Walesin sekä Chilen Casablancan ja San Antonion alueiden viinejä. Otos oli melko rajattu alueellisesti mutta viinien rypälevalikoima edusti kokonaisuudessaan 11 eri lajiketta sekotteineen.Arviot1. Rolling Pinot Grigio 2014, Australia
(ei saatavilla Alkosta)

Kellertävä nuori väri. Kepeä ja raikas mutta verrattain kohtalaiset hapot. Sekä tuoksussa että maussa hedelmäisyyttä, kuten omenaa ja päärynää. Sopii seurusteluun ja yleisviiniksi noutopöytään.

Osallistujien pisteet 2p ja Viiniministerin pisteet 84p.


2. Chasing Clouds Chardonnay Semillon Riesling 2013, Australia
(ei saatavilla Alkosta)

Kolmen rypäleen sekoituksessa oli tuoksussa havaittavissa niin mausteisuutta, yrttisyyttä kuin vahamaisuuttakin. Maussa tuli esiin myös sitrusominaisuuksia. Yleiskäyttöviini erilaisten kala- ja äyriäsiruokien seuraksi.

Osallistujien pisteet 2p ja Viiniministerin 85p.


3. Leyda Kadun Sauvignon Gris 2013, 11,89€, Chile

Viherkeltainen ja eloisa väri. Tuoksussa yrttisyyttä ja runsaasti vihersävytteisiä ominaisuuksia Sauvignon Blancin tapaan. Näistä oli myös maussa erotettavissa mustaherukan lehteä, karviaista ja limeä. Maistelun valkoviineistä selkeä voittaja. Rehevät aromit erottuivat edukseen.

Osallistujien pisteet 15p ja Viiniministerin 87p.


4. Montes Limited Pinot Noir 2014, 11,95€, Chile

Punainen, vaalea, melko läpinkyvä väriltään. Hieman myös sinertävää sävyä. Tuoksussa kirsikkaa, puolukkaa ja jopa kinuskia. Maultaan hapokas, keskitäyteläinen ja punaisten marjojen sävyttämä. Hieman myös tummaa kirsikkaa, yrttisyyttä ja kevyesti sikarilaatikkoa. Rypäleen hapokkaasta luonteesta huolimatta kevyt tammikypsytys tuo suutuntumaan pyöreyttä ja aromeihin muita ominaisuuksia. Nuoresta iästään huolimatta jo melko tasapainoinen vaikka kehittynee vielä vuoden tai pari.

Osallistujien pisteet 12p ja Viiniministerin 88p.


5. Climbing Merlot 2011, Australia
(ei saatavilla Alkosta)

Kehittyneen punainen ja keskisyvä väri. Tuoksussa tummia marjoja, musteisuutta ja erikoisuutena pikkelöityä paprikaa. Melko täyteläisessä joskaan ei tammisessa maussa niin mustaherukkaa, luumua, tupakkaa ja tabascoa. Omalla tavallaan erikoinen muttei saavuttanut maistajien suosiota.

Osallistujien pisteet 1p ja Viiniministerin 86p.


6. Luna Rosa 2013, Australia
(ei saatavilla Alkosta)

Punainen ja keskisyvä. Tuoksussa hapankirsikkaa ja yrttisyyttä. Maultaan hapokas, keskitäyteläinen, punasävytteinen, karpaloinen ja hieman sulkeutunut. Kolmen rypäleen omaperäinen sekoitus (Sangiovese, Syrah, ja Mourvedre) ei tällä kertaa ollut kaikkein suosiollisin yhdistelmä.

Osallistujien pisteet 5p ja Viiniministerin 82p.


7. Block 50 Mourvèdre Grenache 2013, 13,48€, Australia

Tummanpunainen ja syvä väri. Tuoksussa tummia marjoja, paahteisuutta ja nahkaa. Maku syvenee jopa mustiin marjoihin ja mausteisuuteen. Tämä viini voitti niukasti maistelun äänestyksen. Sen täyteläiset ja paahteiset ominaisuudet keräsivät suosiota verrattuna muihin punaisiin ja parin pisteen erolla parhaaseen valkoiseen.

Osallistujien pisteet 17p ja Viiniministerin 87p.

Keisari Toast -leipä painaa 1,4kg ja sopii makuominaisuuksiensa puolesta
erinomaisesti viinimaisteluun. Siitä riittää noin 20 hlölle.

Yhteenveto


Kokonaisuutena seitsemän esimerkin maistelu jätti toivomisen varaa aihepiirin varalle viinien hintaluokan ollessa alle 15€. Seuraava mielenkiinnon kohde olisi tutkia miten näiden alueiden viinit kehittyvät iän myötä ja olisiko erikoistuminen valikoituihin rypäleisiin kenties paikallaan?

Olisi myös pedagogisesti järkevää mikäli esim. Alko tai muut jälleenmyyjät alkaisivat järjestämään viinejä mahdollisiin segmentteihin kylmän, viileän tai lämpimän ilmanalojen suhteen. Tällöin näiden merkitys voisi olla suurempi. Toisaalta sen arvottaminen muiden kategoriodien kuten maa, alue, rypäle, vuosikerta rinnalle voi olla vuosien haastava työsarka, jotta se valkenisi kuluttajille. Puhumattakaan lukuisista valmistusmetodeista natural-viineistä soleramenetelmiin ja kaikkea niiden väliltä. Kaikesta huolimatta paljon on vielä viinimaailmassa tutkimatta ja selvittämättä mutta hyvä niin. Ei käy aika pitkäksi.

Maistelimme illan aikana niin ikään muutamaa juustoa jo viimeksi mainitsemani Keisari Toast -leivän kera joka toimii erittäin hyvin niin viininmaistelun yhteydessä maun neutralisointii että myös ruokien seurassa. Suosittelen lämpimästi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti