sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Maanantaiklubi 21.3.: Charmikas Chardonnay


Rakastettu ja vihattu Chardonnay. Rypäleiden kosmopoliitti kuningatar. Miksi sen suosio on tasainen eikä tunnu laantuvan maailman menossa? Näihin kysymyksiin etsittiin maanantaiklubilla vastauksia.
Charmikkaat Chardonnayt olivat tällä kertaa sisällöltään varsin tammella varusteltuja.


Tyylit alkuperän mukaan


Chardonnay luo monenlaista persoonaa itseensä riippuen alkuperästä ja valmistustavasta. Se sopii tammelle mutta pärjää mainiosti ilmankin. Mitkä aromit syntyvät itse rypäleestä, mitkä puolestaan pullokypsytyksestä ja mitkä tammikypsytyksen seurauksena. Nämä ovat syytä erottaa toisistaan.

Viileämmästä ilmanalasta tulevat Chardonnayt (esim. Chablis) ovat usein varsin hapokkaita ja mineraalisia sekä tammisuudeltaan kevyempiä. Monet uuden maailman vähätammiset Chardonnay-viinit (esim. Chile) puolestaan tarjoavat runsaasti trooppisia hedelmiä. Valtaosa mm. Kalifornian ja Australian Chardonnaysta antavat tammiaromien puhua puolestaan.


1) Rypäleen aromit

Rypäleen omia aromeita ovat yleisesti mm. omena, sitruuna, persikka, ananas ja monet eksoottiset hedelmät. Nuorena tammettomat Chardonnayt tuntuvat suussa varsin hapokkailta ja raikkailta.


2) Pullokypsytyksen aromit

Ikääntymisen merkki Chardonnayn kohdalla on usein kaunis keltainen ja jopa toisinaan kullankeltainen väri. Pullokypystys luo makumaailmaan myös hunajan ja kuivattujen hedelmien kuten vaikkapa luumun tai viikunan aromeita.


3) Tammikypsytyksen aromit

Chardonnayn lähes liittolainen on usein tammitynnyri. Sekä ranskalainen että amerikkalainen. Jälkimmäinen luo nuorena voimakkaammat tammen piirteet kuin vanhempi ranskalainen tynnyri.

Voimakkaan tammikypsytyksen kääntöpuolena on toki sekin että rypäleen perusominaisuudet jäävät varjoon tammen esille tuomien voin, toffeen, vaniljan, savun, pähkinäisyyden ja puumaisien aromien dominoidessa makua. Suutuntumakin voi pyöristyä usein pehmeähappoisemmaksi ja jopa kermamaiseksi.


Illan alkusokot

Testasimme ennen alustusta pari edelliseen klubikertaan viittavaa "lempeää punaviiniä" Ranskan Roussillonista Saint-Chinianin alueelta. Tuottajana Domaine Rimbert, viinit Les Travers de Marceau -13 ja Le Mas au Schiele -13. Todella miellyttävä uusi tuottajatuttavuus.
Alkusokkona olleet Saint-Chinianin punaviinit sisältävät rypäleitä
Carignan, Cinsault, Syrah ja Mourvedre.

Chardonnayt ovat jo nuorena varsin kellertäviä.
Iän myötä väri kehittyy kullankeltaiseen suuntaan.


ArviotViiniministerin maanantaiklubilla alustuksen jälkeen viinit maistellaan sokkona, jonka jälkeen kukin osallistuja saa jakaa viineille yhteensä kolme pistettä haluamallaan tavalla. Esim. 15 osallistujaa = 45 pistettä. Viiniministeri puolestaan antaa arviot viineille kansainvälisen 100 pisteen asteikon mukaisesti. Tämän puolesta on todennäköistä, että suurin osa viineistä Maanantaiklubin hintakategoriassa sijoittuu pisteiden 80-90 välimaastoon. 1. Collavini dei Sassi Cavi 2014, 11,99€

Keltainen mutta tuore väri. Tuoksussa omenaa, ananasta, melonia ja päärynääsekä hieman yrttisyyttä. Maultaan hapokkuutta, hedelmää kuten greippiä ja kevyesti tammisuutta. Suutuntumaltaan keskitäyteläinen ja pirteä jälkimaku.

Aloittajan rooli on aina haastava ja vaikka maku oli melko puhdas ja tasapainoinen niin suhteellinen kepeys ei kuitenkaan täysin pärjännyt maistelun muille viineille. Kokonaisuutena mukava Friulin viini Koillis-Italiasta.

Osallistujien pisteet 1p ja Viiniministerin pisteet 86p.


2. Joseph Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay 2013, 13,98€

Kellertävä ja nuori ulkonäöltään. Tuoksussa kypsää hedelmää kuten ananasta sekä voita kermaa ja toffeeta. Maku seuraa tuoksia ja lisäksi kevyttä mineraalisuutta sekä yrttisyyttä ja mausteisuutta josta erotettavissa mm. kamomillaa.

Burgundin viiniksi verrattain reilu tammisuus muttei häirinnyt koska mineaalisuus ja mausteisuus tasapainottivat mukavasti. Lisäksi tasapainoinen jälkimaku.

Osallistujien pisteet 9p ja Viiniministerin 88p.


3. Wolf Blass Yellow Label Chardonnay 2013, 12,99€

Kellertävän viherkeltainen väri. Tuoksultaan tammisen vaniljainen ja karamellinen sekä hieman sitruksinen. Maku on hapokas ja hedelmäinen, jossa persoonallisella tavalla hieman koivunvihtaa ja jopa petroliakin. Sinänsä erikoista muttei häiritsevää.

Australian edustaja ei ollut niin paahteisen tamminen kuin usein voi siitä maasta odottaa. Enemmänkin mausteisuus toi persoonaa mutta samalla jakoi hieman mielipiteitä.

Osallistujien pisteet 5p ja Viiniministerin 87p.


4. Familia Bianchi Chardonnay 2011 (tilausvalikoima), 12,02€

Keltainen ja jo selkeästi kehittynyt väriltään. Tuoksussa vaniljaa, voita, persikkaa, kuivattua aprikoosia sekä raakaa suklaatakin. Suutuntuma on keskihapokas ja täyteläinen sekä hieman jo ylikehittynyt. Tamminen maku vastaa tuoksua.

Maistelun vahnin viini Argentiinasta oli jo hieman muita kehittyneempi ja se tuntui suhteellisesti melko matalana hapokkuutena tai jopa sen puutteena. Värikin oli selkeästi keltaisin joukosta. Toisaalta palkintona oli maistajien suussa hopeaa, koska sellaisenaan se oli miellyttävä eikä kaivannut ruokaa seurakseen. Uudempi vuosikerta on jo hyllyillä joten selkeä syy siirtyä jo tuoreempaan.

Osallistujien pisteet 11p ja Viiniministerin 87p.


5. Domaine de l'Aigle Limoux Chardonnay 2014, 19,90€

Väriltään keltainen ja tuore. Tuoksussa voita, yrttiä vaniljaa ja toffeeta. Maussa myös persikan kiveä, savua ja koivunlehteä. Suutuntuma varsin täyteläinen sekä jälkimaku pitkä ja tasainen.

Etelä-Ranskasta peräisin oleva Limoux'n Chardonnay omaa paahteisuutta enemmän kuin perinteinen Burgundin vastaava. Myös tammikypsytyksen ominaisuudet ovat melko reilut. Silti viini on miellyttävä ja todennäköisesti kehittyy suotuisasti ainakin viisi vuotta vaikkakin valmista juotavaksi jo tällä hetkellä.

Osallistujien pisteet 7p ja Viiniministerin 88p.


6. Wente Riva Ranch Chardonnay 2013, 19,90€

Keltainen ja kaunis väri. Tuoksun hedelmäisyys ja runsas mausteisuus on miellyttävä ja tuo tammiominaisuuksina mukanaan karamellia, kahvia, vaniljaa sekä hieman karvasmantelia. Erittäin tamminen ja makean hedelmäinen maku jatkaa toffeen, voimaisuuden ja mausteiden kera pitkänä jälkimaultaan.

Kalifornian Chardonnayssa on se erikoinen detalji, että rypäleen nimeä voidaan käyttää kun viinissä on vähintään 75% mainittua rypälettä. Siksi nauttijalle jää helposti tietämättä että tässä viinissä on käytetty myös Gewurztramineria, joka on selkeä selitys poikkeuksellisen runsaalle ja Chardonnaysta poikkeavalle mausteisuudelle. Siinä kenties yksi syy miellyttävän kokonaisuuden lisäksi, miksi kyseinen viini oli maistelun suosituin "Chardonnay".

Osallistujien pisteet 16p ja Viiniministerin 89p.
Maistelimme Chardonnayn kumppanina Brie de Meaux, Gouda (120vk) ja Comte (14kk) -juustoja. Leipänä oli jo toistamiseen sekä maistelussa että juustojen kanssa Keisari Toast. Sen verran hyvää palautetta saanut että ansaitsee jo virallisen sertifikaatin nimeltään "Viiniministerin viinileipä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti