Rakastettu ja vihattu Chardonnay. Rypäleiden kosmopoliitti kuningatar. Miksi sen suosio on tasainen eikä tunnu laantuvan maailman menossa? Näihin kysymyksiin etsittiin maanantaiklubilla vastauksia.
Tyylit alkuperän mukaan
Chardonnay luo monenlaista persoonaa itseensä riippuen
alkuperästä ja valmistustavasta. Se sopii tammelle mutta pärjää mainiosti
ilmankin. Mitkä aromit syntyvät itse rypäleestä, mitkä puolestaan
pullokypsytyksestä ja mitkä tammikypsytyksen seurauksena. Nämä ovat syytä
erottaa toisistaan.
Viileämmästä ilmanalasta tulevat Chardonnayt (esim. Chablis) ovat usein varsin hapokkaita ja mineraalisia sekä tammisuudeltaan kevyempiä. Monet uuden maailman vähätammiset Chardonnay-viinit (esim. Chile) puolestaan tarjoavat runsaasti trooppisia hedelmiä. Valtaosa mm. Kalifornian ja Australian Chardonnaysta antavat tammiaromien puhua puolestaan.
1) Rypäleen aromit
Rypäleen omia aromeita ovat yleisesti mm. omena, sitruuna,
persikka, ananas ja monet eksoottiset hedelmät. Nuorena tammettomat Chardonnayt
tuntuvat suussa varsin hapokkailta ja raikkailta.
2) Pullokypsytyksen aromit
Ikääntymisen merkki Chardonnayn kohdalla on usein kaunis
keltainen ja jopa toisinaan kullankeltainen väri. Pullokypystys luo
makumaailmaan myös hunajan ja kuivattujen hedelmien kuten vaikkapa luumun tai
viikunan aromeita.
3) Tammikypsytyksen aromit
Chardonnayn lähes liittolainen on usein tammitynnyri. Sekä
ranskalainen että amerikkalainen. Jälkimmäinen luo nuorena voimakkaammat tammen
piirteet kuin vanhempi ranskalainen tynnyri.
Voimakkaan tammikypsytyksen kääntöpuolena on toki sekin että rypäleen perusominaisuudet jäävät varjoon tammen esille tuomien voin, toffeen, vaniljan, savun, pähkinäisyyden ja puumaisien aromien dominoidessa makua. Suutuntumakin voi pyöristyä usein pehmeähappoisemmaksi ja jopa kermamaiseksi.
Voimakkaan tammikypsytyksen kääntöpuolena on toki sekin että rypäleen perusominaisuudet jäävät varjoon tammen esille tuomien voin, toffeen, vaniljan, savun, pähkinäisyyden ja puumaisien aromien dominoidessa makua. Suutuntumakin voi pyöristyä usein pehmeähappoisemmaksi ja jopa kermamaiseksi.
Illan alkusokot
Testasimme ennen alustusta pari edelliseen klubikertaan viittavaa "lempeää punaviiniä" Ranskan Roussillonista Saint-Chinianin alueelta. Tuottajana Domaine Rimbert, viinit Les Travers de Marceau -13 ja Le Mas au Schiele -13. Todella miellyttävä uusi tuottajatuttavuus.
![]() |
Alkusokkona olleet Saint-Chinianin punaviinit sisältävät rypäleitä Carignan, Cinsault, Syrah ja Mourvedre. |
![]() |
Chardonnayt ovat jo nuorena varsin kellertäviä. Iän myötä väri kehittyy kullankeltaiseen suuntaan. |
Arviot
Viiniministerin maanantaiklubilla alustuksen jälkeen viinit maistellaan sokkona, jonka jälkeen kukin osallistuja saa jakaa viineille yhteensä kolme pistettä haluamallaan tavalla. Esim. 15 osallistujaa = 45 pistettä. Viiniministeri puolestaan antaa arviot viineille kansainvälisen 100 pisteen asteikon mukaisesti. Tämän puolesta on todennäköistä, että suurin osa viineistä Maanantaiklubin hintakategoriassa sijoittuu pisteiden 80-90 välimaastoon.
1. Collavini dei Sassi Cavi 2014, 11,99€
Keltainen mutta tuore väri. Tuoksussa omenaa, ananasta,
melonia ja päärynääsekä hieman yrttisyyttä. Maultaan hapokkuutta, hedelmää
kuten greippiä ja kevyesti tammisuutta. Suutuntumaltaan keskitäyteläinen ja
pirteä jälkimaku.
Aloittajan rooli on aina haastava ja vaikka maku oli melko
puhdas ja tasapainoinen niin suhteellinen kepeys ei kuitenkaan täysin pärjännyt
maistelun muille viineille. Kokonaisuutena mukava Friulin viini Koillis-Italiasta.
Osallistujien pisteet 1p ja Viiniministerin pisteet 86p.
2. Joseph Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay 2013, 13,98€
Kellertävä ja nuori ulkonäöltään. Tuoksussa kypsää hedelmää
kuten ananasta sekä voita kermaa ja toffeeta. Maku seuraa tuoksia ja lisäksi
kevyttä mineraalisuutta sekä yrttisyyttä ja mausteisuutta josta erotettavissa
mm. kamomillaa.
Burgundin viiniksi verrattain reilu tammisuus muttei
häirinnyt koska mineaalisuus ja mausteisuus tasapainottivat mukavasti. Lisäksi
tasapainoinen jälkimaku.
Osallistujien pisteet 9p ja Viiniministerin 88p.
3. Wolf Blass Yellow Label Chardonnay 2013, 12,99€
Kellertävän viherkeltainen väri. Tuoksultaan tammisen
vaniljainen ja karamellinen sekä hieman sitruksinen. Maku on hapokas ja
hedelmäinen, jossa persoonallisella tavalla hieman koivunvihtaa ja jopa
petroliakin. Sinänsä erikoista muttei häiritsevää.
Australian edustaja ei ollut niin paahteisen tamminen kuin
usein voi siitä maasta odottaa. Enemmänkin mausteisuus toi persoonaa mutta
samalla jakoi hieman mielipiteitä.
Osallistujien pisteet 5p ja Viiniministerin 87p.
4. Familia Bianchi Chardonnay 2011 (tilausvalikoima), 12,02€
Keltainen ja jo selkeästi kehittynyt väriltään. Tuoksussa
vaniljaa, voita, persikkaa, kuivattua aprikoosia sekä raakaa suklaatakin.
Suutuntuma on keskihapokas ja täyteläinen sekä hieman jo ylikehittynyt.
Tamminen maku vastaa tuoksua.
Maistelun vahnin viini Argentiinasta oli jo hieman muita
kehittyneempi ja se tuntui suhteellisesti melko matalana hapokkuutena tai jopa
sen puutteena. Värikin oli selkeästi keltaisin joukosta. Toisaalta palkintona
oli maistajien suussa hopeaa, koska sellaisenaan se oli miellyttävä eikä
kaivannut ruokaa seurakseen. Uudempi vuosikerta on jo hyllyillä joten selkeä
syy siirtyä jo tuoreempaan.
Osallistujien pisteet 11p ja Viiniministerin 87p.
5. Domaine de l'Aigle Limoux Chardonnay 2014, 19,90€
Väriltään keltainen ja tuore. Tuoksussa voita, yrttiä
vaniljaa ja toffeeta. Maussa myös persikan kiveä, savua ja koivunlehteä.
Suutuntuma varsin täyteläinen sekä jälkimaku pitkä ja tasainen.
Etelä-Ranskasta peräisin oleva Limoux'n Chardonnay omaa
paahteisuutta enemmän kuin perinteinen Burgundin vastaava. Myös
tammikypsytyksen ominaisuudet ovat melko reilut. Silti viini on miellyttävä ja
todennäköisesti kehittyy suotuisasti ainakin viisi vuotta vaikkakin valmista
juotavaksi jo tällä hetkellä.
Osallistujien pisteet 7p ja Viiniministerin 88p.
6. Wente Riva Ranch Chardonnay 2013, 19,90€
Keltainen ja kaunis väri. Tuoksun hedelmäisyys ja runsas
mausteisuus on miellyttävä ja tuo tammiominaisuuksina mukanaan karamellia,
kahvia, vaniljaa sekä hieman karvasmantelia. Erittäin tamminen ja makean
hedelmäinen maku jatkaa toffeen, voimaisuuden ja mausteiden kera pitkänä
jälkimaultaan.
Kalifornian Chardonnayssa on se erikoinen detalji, että
rypäleen nimeä voidaan käyttää kun viinissä on vähintään 75% mainittua
rypälettä. Siksi nauttijalle jää helposti tietämättä että tässä viinissä on
käytetty myös Gewurztramineria, joka on selkeä selitys poikkeuksellisen
runsaalle ja Chardonnaysta poikkeavalle mausteisuudelle. Siinä kenties yksi syy
miellyttävän kokonaisuuden lisäksi, miksi kyseinen viini oli maistelun
suosituin "Chardonnay".
Osallistujien pisteet 16p ja Viiniministerin 89p.
Maistelimme Chardonnayn kumppanina Brie de Meaux, Gouda (120vk) ja Comte (14kk) -juustoja. Leipänä oli jo toistamiseen sekä maistelussa että juustojen kanssa Keisari Toast. Sen verran hyvää palautetta saanut että ansaitsee jo virallisen sertifikaatin nimeltään "Viiniministerin viinileipä".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti