keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Viiniministerin maanantaiklubi 7.3.2016: Lempeät punaviinit


Miksi ajan trendi on että useat punaviinit ovat niin raskaita ja voimakkaita? Voisiko vähemmälläkin alkoholilla ja tanniineilla saada miellyttävän aistikokemuksen? Näitä pohdimme Maanantaiklubilla erilaisten kevyiden ja pehmeiden viinien parissa.


Illan aihe oli Viiniministerillekin haaste, koska lähtökohtaisesti lempeisiin punaviineihin on haastavaa lähestyä teoreettisesti. Kaikesta huolimatta muutamat seikat on syytä ottaa huomioon muuttujissa.


a) Kevyemmät ja ohutkuorisemmat rypälelajikkeet

Näitä ovat tunnetusti esimerkiksi Pinot Noir ja Gamay. Molemmat burgundilaislähtöisiä. Yhtä lailla itävaltalaiset mm. Blauburgunder tai Sankt Laurent rypäleet. Mitä ohuempi kuori rypäleessä on sitä vähemmän keskimäärin siitä irtoaa väriä ja tanniineja. Tällöin hedelmä korostuu tanniinien sijasta.


b) Matalampi alkoholi

Välillä tulee ikävä vanhan ajan Riojan punaviinejä joissa alkoholin tilavuusprosentti oli matillisesti jopa alle 12% mutta silti parhaimmillaan varsin pitkäikäisiä viinejä. Toisin sanoen voimakas alkoholi ei ole aina edellytys viinin varastoimiselle. Myös kevyemmät chiantit ja bardolinot Italiasta ovat tämän lajityypin esimerkkejä.


c) Pehmeät ja mehumaiset nuoret viinit

Tämä käsite on välillä karsaasti katsottu piirre kun vaaditaan viiniltä runsautta ja särmikkyyttä, mikä on ollut pitkään kasvava ajan piirre. Näissä viineissä on silti puolensa kun mietitään arkiseen ruokaan sopivia viinejä, joiden tehtävänä ei ole tehdä itsestään numeroa vaan nostaa enemmän esille ruoan ja hyvän seuran ominaisuuksia. Usein silloin viinikin muistetaan lopulta paremmin. Tällaiset viinit ovat usein hyvin nuoria ja sijoittuvat uuteen maailmaan. Rypälelajikkeina voi olla mm. Merlot tai Zinfandel. Näissä pyritään hieman pyöristämään tanniineja pehmeämpään suuntaan.


d) Normaalia suurempi jäännössokeri

Viime aikoina on tullut myös muotiin antaa pienen jäännössokerin myötä pyöreämpi ote viineihin. Tähän törmää usein niin Yhdysvaltalaisissa kuin Australialaisissa viineissä.


Maistelun viinit:


1. Villa Ponciago Beujolais-Villages 2012, 14,50€ (tilausvalikoima)
http://www.alko.fi/tuotteet/948277

Vaalea, punainen ja läpinäkyvä väriltään. Tuoksussa pieniä punaisia marjoja ja hentoa yrttisyyttä. Kevyt ja melko hapokas maku seuraa tuoksua jättäen yksinkertaisen jälkivaikutelman.


2. Brancott Estate South Island Pinot Noir 2010, 13,08€
http://www.alko.fi/tuotteet/466047/

Vaalea, läpinäkyvä mutta hieman kehittynyt väri. Tuoksussa runsas marjaisuus mutta samalla hieman liuotinmainen ja kasvisperäinen. Maku keskitäyteläinen, hapokas ja punaisien marjojen sävyttämä.


3. Schneider Sankt Laurent 2013, 17,99€
http://www.alko.fi/tuotteet/435777/

Punainen keskisyvä ulkonäkö. Tuoksussa hento marjaisuutta ja yrttisyyttä sekä hieman savua ja selleriä. Suutuntumaltaan sekä keskihapokas, keskitanniininen että keskitäyteläinen. Maussa runsaasti tummaa kirsikkaa.


4. Tommasi La Prunée Merlot 2014, 12,49€ (tilausvalikoima)
http://www.alko.fi/tuotteet/902417/

Väriltään punertava, nuori ja keskisyvä. Tuoksultaan marjainen, tummasävytteinen ja pippurinen, jossa maku vastaa tuoksua.


5. Kaiken Reserve Malbec 2014, 10,90€
http://www.alko.fi/tuotteet/480007/

Makean hilliomainen ja tummasävytteinen väri. Tuoksultaan makean hillomainen ja tummasävytteinen. Maultaan täyteläinen ja pehmeä sisältäen vaniljaa, luumua ja karhunvadelmaa.


6. Hewitson Le Secateur 2014, 16,98€
http://www.alko.fi/tuotteet/476347/

Syvän violetti mutta nuori väriltään. Tuoksussa sekä karhunvadelmaa että mausteisuutta. Maussa samat elementit makean hillomaisuuden ja suhteellisesti tuntuvien tanniinien saattelemana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti