Ravintola Sinne Helsinki on ollut toiminnassa jo reilun vuoden verran mutta vasta nyt Viiniministeri löysi tiensä sinne ensimmäistä kertaa. Se kannatti koska ravintolan viinivalikoima ja sommelierosaaminen osoittautuivat erinomaisiksi.
Miten saan auki viinilistanne?
Olin kuullut eri suunnista ravintolasta positiivista
palautetta, joten päätin käydä heidän kotisivuillaan ennen varausta. Tsekkasin
ensimmäisenä viinilistaa, jonka pdf kyllä aukesi mutta tekstit olivat vain
pitkiä viivoja Safari-selaimellani.
Kuin tilauksesta ruutuun ilmestyi Ravintolan
chat-onlineikkuna, jossa kysyttiin. "Hei siellä, kuinka voin
auttaa?". Useissa sivustoissa tällaiset voivat hämmentää ja ärsyttääkin,
mutta kun minulla oli todellinen ongelma niin vastasin, etten saa auki
viinilistaanne. Lupasivat laittaa sen s-postina mutta sain listan auki toisella
selaimella, joten kuittasin tilanteen hoidetuksi. Silmäilin viinilistaa ja
totesin sen tasokkaaksi ja ruokalistan kuuden ruokalajin menu vaikutti kiinnostavalta,
joten ikkunaan ilmestyneeseen jatkokysymykseen "Voimmeko vielä olla
jotenkin avuksi?", oli helppo vastata pyytämällä pöytävaraus kahdelle.
Samppanjaa ja hunajavettä
Ravintolaan sisään astuessaan kohtaa ensin baarinomaisen
Deli-huoneen, josta peremmälle siirryttäessä päästään itse Puutarhaan, jossa
aukenee avara ja korkea tila. Tällä ilmeisesti pyritään tuomaan vaikutelma
ulkona syömisestä, jossa sivuja ympäröi katokset ja keskelle jää vihreillä
lehdillä ympäröity torni.
![]() |
Puutarhan keskustan korkea torni. |
Aloitimme Viiniministerin erityisavustajan kanssa pikkujouluillallisen lasillisella samppanjaa Joseph Perrier Cuvée Royale Brut Millesime
2000. Mielestäni onnistunut
valinta alkuun, jolla olisi voinut toisaalta jatkaa ateriaa, ellei
viinivalikoima olisi ollut niin laaja-alainen kuin se tässä ravintolassa sattuu
olemaan. Iltapäivällä olin hieman vilustunut ulkona, joten pyysin myös
poikkeuksellisesti lämmintä vettä jääveden sijaan. Tämän lisäksi tarjoilija toi
ystävällisesti myös kuuman veden ja hunajaa.
Kuuden ruokalajin menu ja herkutteluviinejä
Tilasimme molemmille kuuden ruokalajin Puutarhamenun (65€)
ja sommelierin yhden viinipaketin (55€) jaettuna kahdelle. Menu sillä
varauksella että seuralaiseni ei syö punaista lihaa. Tämä otettiin hienosti
huomioon ja illan aikana tuli huomattua ettei laatu ollut lainkaan heikompi
vaihtoehtoruokalaijien osalta. Päin vastoin.
Samalla tilasimme myös listalta pari bongaamaani
kuriositeettia, joita ei riittävän usein ole tullut vastaan. Nämä olivat
ranskalaiset Loiren alueen Clos Rougeard
Saumur Brézé 2007 sekä Pohjois-Rhônesta peräisin oleva August Clape Cornas 2008. Nautimme näitä herkkuja rauhassa läpi
illallisen ja vielä sen jälkeenkin, koska niiden kehittyminen karahvissa tai lasissa vaatii jonkin verran aikaa ja kärsivällisyyttä.
![]() |
August Clape Cornas 2008 |
Ensimmäisenä ruokalajina oli Kuhaceviche ja avokadoa, jonka kanssa saimme ravintolan pääsommelier Edmund Liewin toimesta sokkona valkoviinin. Arvoituksellisena vihjeenä hän paljasti että "it is near but far" viitaten tilaamiinne pulloviineihin. Viini oli erittäin maukas ja runsaan hedelmäinen sekä kypsän omenainen. Myös cevichen ja avokadon maut kohtasivat hienolla tavalla ja oli eittämättä aterian parhaimmistoa heti alkuun.
Otin sommelierin antamasta sokkovihjeestä riskin ja
ajattelin, että kyseessä voisi olla jokin rhônelainen valkoinen kuten Marsanne,
Roussanne, Viognier -rypäleosastoa. Viiniksi paljastui Nicolas Joly Clos de la Coulée de Serrant Savennières les Vieux Closs
2011. Toisin sanoen loirelaisen kulttituottajan biodynaaminen Chenin Blanc.
Vihjeen ymmärsi tässä vaiheessa paremmin, koska verrattuna lähinaapuri
Savennièresin naapurialue Saumurin saman lajikkeen viiniin, ero oli valtaisa.
Brézén erikoisuutena on hieman jopa sherrymäinen tyyli valkoviinilleen.
Toisena ruokalajina tuotiin seuralaiselleni Maa-artisokkakeittoa sekä Sebastian Riffault Sancerre Blanc 'Les
Quaterons' 2012. Tässä heräsi jo annoskateus, eikä sitä helpottanut yhtään
nautinnollinen hymy hänen kasvoilllaan. Keitto oli koristeltu muikun mädillä,
joka ilmiselvästi oli onnistunut yhdistelmä.
Oma kokonaisuuteni oli puolestaan Kotimaista "bbq"
marmorihärkää ja aiolia, jonka kanssa tarjoiltiin Casa de Mouraz
"Air" Vinho Verde 2013. Smmelierilta rohkea ja ennakkoluuloton
valinta tarjota härälle kuivaa valkoviiniä, joka itsessään oli mielestäni ehkäpä
lajityyppinsä kärkiluokkaa. Vaikeus ruoan kanssa muodostuu barbeque-kastikkeen
kanssa, jolle kylmän härän kanssa sopivaa punaviiniäkään ei itselleni tule heti
mieleen. Viini ja ruoka kuitenkin toimivat keskenään. Tämän annoksen kiehtova
ulkonäkö antoi kuitenkin odottaa enemmän kuin aromit toivat mukanaan.
![]() |
Kuhaceviche ja avocadoa |
![]() |
Kotimaista "bbq"-härkää ja aiolia |
Seuraavaksi nautimme Sienirisottoa
ja kumppanina Herve Villemade Cheverny
Rouge 2014. Viinivalinta oli jälleen upea kombinaatio nuoren Loiren Pinot
Noirin myötä. Hämmästyttävän metsäiset ominaisuudet täydensivät tyylikkäästi
ruoan sieniaromeita ja kevyet tanniinit silti keskustelivat mukavasti kermaisen
risoton kanssa.
Pääruokamme jakaantuivat Paistettuun
ankkaan ja karhunvadelmakastikkeeseen sekä Uunissa paahdettuun nieriään "grenobloise". Ankan kanssa
tarjoiltiin illan toinen sokko Chateau
Fougas Maldoror 2010, joka on peräisin Bordeaux'n Cotes de Bourgin
alueelta. Rypälepainotus Merlot-Cabernet Franc. Alkuun pohdin Bordeauxia mutta
lähdin sitten seikkailemaan arvauksessani Pohjois-Italiaan. Metsään meni, joten
ensimmäiseen aavistukseen pitäisi aina luottaa. Ehkä alkava flunssani hieman
rajoitti parhainta arviointiterää. Nieriän kanssa tuotu burgundin Pinot Noir Domaine Bachey Legros Santenay 1er Cru les
'Clos Rousseau' Vielles Vignes 2010 toimi saamani palautteen johdosta
erinomaisesti sekä nieriälle että sellaisenaan.
Kun pääruoka oli nautittu niin maistelimme syvemmin pullossa
tilaamaamme Cornasin punaviiniä. Sen vuosikerta 2008 oli melko kehno Rhônen
alueella mutta kuten yleensäkin niin parhaat tuottajat osaavat asian silloinkin
taidokkaasti. Viini ei välttämättä ole vielä edes parhaimmillaan verrattain
nuoresta iästä johtuen, mutta sen yrttiset ja pippuriset sekä tummien marjojen
rehevät aromit antavat hienoa osviittaa huippuviinistä.
Viidentenä ruokalajina oli vuorossa juralainen Mont d'Or -juusto. Sen
kanssa harkittuna syrjähyppynä ranskalaiseen linjaan tarjottiin sisilialaista Martinez 5anni Marsala Superiore Reserva
väkevöityä viiniä. Tämä loi hyvän tasapainon rasvaiselle juustolle ja sen
ohessa olevalle tuoreelle viikunalle. Viikuna ei ollut tällä kertaa ihan
maukkainta saapumiserää, joten Marsala kohensi sen makua kastikkeen tavoin.
Illallisen kruununa oli makea Karpalo parfait ja mausteista
kinuskikastiketta. Karpalon ja kinuskin yhdistelmä on makuna verraton, joskin
molempia oli varsin runsaasti näin jälkiviisaana, koska kaloreita ei tässä
ruokalajissa turhaa säästelty reilun kokoisen kinuskikuorrutuksen myötä. Sen
kanssa tuli lasiin Grande Maison Monbazillac 1998. Tämän alueen jalohomeista
viiniä on harvoin tarjolla, joten todella loistava valinta sommelierilta.
Kokonaiskatsaus
Jatkoimme pikkujouluamme nautiskelemalla edelleen
karahveissa olevilla viineillämme ja parantaessamme maailmaa. Ravintolan
tunnelma on sinänsä leppoisa. Toisaalta pienillä asioilla saisi tunnelmaa
entisestään kohennettua. Visuaalisesti lisäisin puutarhaan tavalla tai toisella
enemmän väriä. Vihreät lehdet yhdistettynä metalliputkiin on kokonaisuutena
kolkkoa. Auditiivisesti hioisin taustamusiikkia yhdenmukaisemmaksi ravintolan
gastronomian kannalta. Tällä hetkellä hieman sekava kokonaisuus sopii
luontevammin nimeltä mainitsemattomiin ketjuravintoloihin. Lisäksi äänentoistoa
hioisin tasapainoisemmaksi. Rohkein uudistus olisi jakaa puutarha kahteen osaan
jossa olisi rajatumpi ja viimeistellympi intiimi puoli pienemmillä
kuutiomäärillä.
Ravintolan viinilista ja sommeliertaso ansaitsisivat tähtiä jo monessakin mielessä. Malesialaistaustainen Edmund on tuonut viinilistallaan ja ammattitaidollaan uudenlaista lähestymistapaa ja piristävää täydennystä Helsingin sommelierosastoon. Keittiö on kokonaisuutena kunniamaininnan
arvoinen, joskin hyvin lähellä kirkkaampaa mitalia. Palvelu toimii ja ajoitus
pelaa. Jonkin verran oli kuitenkin havaittavissa kaamosta ilmassa. Viinilasit
ovat riittävän tasokkaita ja ottimetkin toimivat. Itse en ole muodin mukaisten osittain
rosoisten lautasmallien ystävä, mutta joissain yhteydessä toimivat.
Tiskipyyhkeen oloisilla lautasliinoilla viestitään todennäköisesti jostain
mutta en ole varma mistä.
Sinnen ruoka ei ole edullisemmasta päästä ravintoloita.
Mitalin kääntöpuoli on kuitenkin siinä, että viinien kate on ravintolassa
kotimaan tasoon nähden erittäin maltillinen ja hyvä niin. Tällainen on laadukkaiden
viinien ystäville turhan harvinaista herkkua. Lisäksi kun ravintolan valikoima on
varsinkin Ranskan ja Saksan viinien osalta erittäin kattava ja kansainvälistä
tasoa niin toivon vilpittömästi että lukijani uskaltaisivat kokeilla useammin
tällaista mahdollisuutta. Jos ravintola sattuisi olemaan säännöllisesti auki
maanantai-iltaisin niin Viiniministerin Maanantaiklubin jatkopaikka olisi jo
sijainninkin puolesta suhteellisen varma.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti