Ranskan Alsacen historia kahden valtakunnan välissä vuoroin Saksan ja Ranskan alaisena on jättänyt jälkensä myös alueen viineihin. Esimerkiksi Alsacen tärkeimmät Riesling ja Gewurztraminer -rypäleet loistavat poissaolollaan muilla Ranskan viinialueilla, kun taas Saksassa rypäleet ovat varsin suosittuja.
Aikoinaan Preussin valtakunta otti Alsacen hallintaansa vuonna 1870
kunnes Ranska voitti sen takaisin itselleen 1918. Toisen maailmansodan aikana vuodesta 1940 alkaen saksalaiset miehittivät Alsacea, mutta 1945 alue liitettiin takaisin Ranskaan.
Tästä kaksijakoisuudesta johtuen on varsin ymmärrettävää että monet kaupunkien
ja kylien nimet ovat saksalaisperäisiä vaikkakin asukkaat korostavat
ranskalaisuuttaan. Yleisin viinipullotyyppi on solakka flute (suom. huilu),
joka tunnetaan paremmin saksalaisten pullojen vakiomuotona.
Rypäleitä ja maaperiä
Alsacen Grand Cru -rypäleitä ovat Riesling, Pinot Gris,
Gewurztraminer ja Muscat. Muita alueen yleisiä rypäleitä ovat mm. punainen
Pinot Noir sekä valkoiset Pinot Blanc, Sylvaner, Chasselas ja Auxerrois.
Laaja kirjo rypäleitä saa vielä uuden ulottuvuuden kun
lisätään mukaan erilaiset maaperät, joita Alsacen 51 eri Grand Cru -tarhalla on
mm. kalkkikivi, merkeli, hiekkakivi, saviliuske, graniitti, vulkaaniset
kivilajit jne. Tietyt maaperät ja sijainti suhteessa aurinkoon ovat tietyille
rypäleille otollisempia, vaikkakin monia yhdistelmiä ei välttämättä ole
vieläkään ehditty riittävästi tutkia luomaan selkeitä yleistyksiä.
Riesling, Riesling, Riesling...
Keskityimme Maanantaiklubilla aistinvaraisesti Rieslingiin,
koska pelkästään tässä lajikkeessa on runsaasti eroavaisuuksia ala-alueiden,
tuottajien sekä vuosikertojen kohdilla. Maisteltavat kuusi viiniä olivat
sokkomaistelussa ikäjärjestyksessä -14, -13, -12, -10, -08, -07. Kaikki eri
tuottajilta, joten otos oli osittain sattumanvarainen.
Rieslingin perusominaisuuksia ovat runsas hapokkuus,
hedelmäisyys, mineraalisuus sekä toisinaan öljyinen suutuntuma. Alueelle
tyypillisiä aromeita ovat mm. sitruksisuus, greippi, persikka, aprikoosi,
vihreä omena, kukkaisuus, teen aromi, laventeli ja applisiininkuori.
Ikääntymisen ja pullokypsytyksen puolesta voi usein havaita esim. petrolia ja
hunajaa. Näistä jälkimmäistä saatetaan joskus kutsua myös vahamaisuudeksi.
Illan Rieslingit
1. Jean Biecher Reserve Riesling 2014, 11,30€ (tilausvalikoima)
4p
Ensimmäinen Riesling yllätti heti alkuun koska varsin nuoren
viinin mausteinen hedelmäisyys muistutti
tuoksultaan vahvasti jopa Gewurztraminerin ominaispiirteitä mm. litsin
ja ruusun vivahtein. Kuivassa maussa oli tuore sitrushedelmien maku ja jonkin
verran persikkaa sekä aprikoosia.
2. Cuvée Jean Babtiste Riesling Letzenberg 2013, 15,98€
0p
Tämä viini ei kerännyt osallistujilta lainkaan pisteitä. Ns.
korkkivikaa ei ollut havaittavissa mutta kokonaisuus oli hieman epäpuhdas ja
aromeiltaan varsin neutraali. Maku oli kuiva ja hennon mineraalinen.
Jälkimaussa aavistus greippisyyttä mikä toi veden kielelle jälkimakuun.
3. Domaine Ostertag Fronholz Riesling 2012, 33,40€ (erikoisvalikoima)
9p
Maistelun hopealle yltänyt viini oli edellisiin verrattuna
monipuolisempi. Toki hintaakin oli enemmän kuin edellisillä yhteensä. Tuoksussa
oli runsaasti kukkia ja hieman vahamaisuutta. Makea mausteisuus ja hunajan
aromit saivat viinin tuntumaan jopa puolikuivalta vaikkei jäännössokeria ole
kuin 8g/l. Maussa myös eksoottisemmat hedelmät kuten papaija tai litsi olivat
läsnä.
4. Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2010,
26,90€ (tilausvalikoima)
6p
Illan ensimmäinen Grand Cru -viini oli jo ominaisuuksiltaan
kehittyneempi ja tuoksultaan mineraalinen sekä hieman mausteinen ja paahteinen.
Hapokkaassa maussa oli myös mausteisuutta, kukkia yrttisyyttä ja
sitrushedelmiä. Viini on peräisin eteläisemmästä Alsacesta, jossa on kevyesti
enemmän aurinkoa pohjoisempiin alueisiin verrattuna. Mielestäni viinissä
ainakin osittain oli havaittavissa suhteellisesti lämpimämmän alueen
ominaisuuksia.
5. Lorenz Riesling Grand Cru Kantzlerberg 2008, 32,90€
(tilausvalikoima)
25p
Kyseisen viinin kohdalla tässä kilpailussa urheilullisesti
kunnon ajoitus osui parhaiten kohdalleen verrattuna kanssakilpailijoihin,
joiden tähtäin on selkeästi tulevissa arvokisoissa. Siksi ylivoimainen pistesaalis
ei ollut pelkästään sattumaa. Jo pelkästään väristä huomasi Rieslingille
ominaista kellertävyyttä joskaan ei ihan kullankeltaista. Tuoksu oli klassinen
alueelleen ja mukavasti rypäleelle tyypillisellä petrolilla höystettynä. Hapot
olivat pehmeämmät mutta kannattelivat sopivasti jälkimakua. Muihin verrattuna
viinistä jäi selkeämmin öljyinen suutuntuma.
6. Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2007, 46,50€
(tilausvalikoima)
3p
Rivin viimeinen yksilö oli pitkään melko sulkeutunut ja
antoi vasta maistelun päätteeksi häivähdyksiä varsin hienosta potentiaalista.
Tämä klassinen Riesling kaipaa vielä vuosien kellarointia ennen kuin huomataan
sen parhaat puolet. Esimerkiksi edellisellä viikolla maistamani saman viinin
-06 vuosikerta oli huomattavasti kypsempää, mikä osoittaa että vuosikerroilla
paljonkin merkitystä. Lämmetessään jälkimausta löytyi selkeä eukalyptuksen ja
jopa sahramin vivahde, joita on hyvä pitää mielessään kun myöhemmin vastaava
vuosikerta osuu vastaan.
Maistelun oheisjuustoina olivat lehmänmaidosta valmistetut
alsacelainen Munster sekä savojin alueen puolikova Tomme de Savoie ja
tuhkaraidasta tunnettu puolipehmeä Morbier.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti