perjantai 2. lokakuuta 2015

Maanantaiklubi 21.9. Alsace vai Elsass?


Ranskan Alsacen historia kahden valtakunnan välissä vuoroin Saksan ja Ranskan alaisena on jättänyt jälkensä myös alueen viineihin. Esimerkiksi Alsacen tärkeimmät Riesling ja Gewurztraminer -rypäleet loistavat poissaolollaan muilla Ranskan viinialueilla, kun taas Saksassa rypäleet ovat varsin suosittuja. Alsacen viinipullot ovat solakoita (ransk. flûte) muodoltaan.


Aikoinaan Preussin valtakunta otti Alsacen hallintaansa vuonna 1870 kunnes Ranska voitti sen takaisin itselleen 1918. Toisen maailmansodan aikana vuodesta 1940 alkaen saksalaiset miehittivät Alsacea, mutta 1945 alue liitettiin takaisin Ranskaan. Tästä kaksijakoisuudesta johtuen on varsin ymmärrettävää että monet kaupunkien ja kylien nimet ovat saksalaisperäisiä vaikkakin asukkaat korostavat ranskalaisuuttaan. Yleisin viinipullotyyppi on solakka flute (suom. huilu), joka tunnetaan paremmin saksalaisten pullojen vakiomuotona.


Rypäleitä ja maaperiä


Alsacen Grand Cru -rypäleitä ovat Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer ja Muscat. Muita alueen yleisiä rypäleitä ovat mm. punainen Pinot Noir sekä valkoiset Pinot Blanc, Sylvaner, Chasselas ja Auxerrois.

Laaja kirjo rypäleitä saa vielä uuden ulottuvuuden kun lisätään mukaan erilaiset maaperät, joita Alsacen 51 eri Grand Cru -tarhalla on mm. kalkkikivi, merkeli, hiekkakivi, saviliuske, graniitti, vulkaaniset kivilajit jne. Tietyt maaperät ja sijainti suhteessa aurinkoon ovat tietyille rypäleille otollisempia, vaikkakin monia yhdistelmiä ei välttämättä ole vieläkään ehditty riittävästi tutkia luomaan selkeitä yleistyksiä.


Riesling, Riesling, Riesling...


Keskityimme Maanantaiklubilla aistinvaraisesti Rieslingiin, koska pelkästään tässä lajikkeessa on runsaasti eroavaisuuksia ala-alueiden, tuottajien sekä vuosikertojen kohdilla. Maisteltavat kuusi viiniä olivat sokkomaistelussa ikäjärjestyksessä -14, -13, -12, -10, -08, -07. Kaikki eri tuottajilta, joten otos oli osittain sattumanvarainen.

Rieslingin perusominaisuuksia ovat runsas hapokkuus, hedelmäisyys, mineraalisuus sekä toisinaan öljyinen suutuntuma. Alueelle tyypillisiä aromeita ovat mm. sitruksisuus, greippi, persikka, aprikoosi, vihreä omena, kukkaisuus, teen aromi, laventeli ja applisiininkuori. Ikääntymisen ja pullokypsytyksen puolesta voi usein havaita esim. petrolia ja hunajaa. Näistä jälkimmäistä saatetaan joskus kutsua myös vahamaisuudeksi.

Ranskalaiset juustot keskustelevat mukavasti myös Rieslingien seurassa.

Illan Rieslingit


1. Jean Biecher Reserve Riesling 2014, 11,30€ (tilausvalikoima)
4p

Ensimmäinen Riesling yllätti heti alkuun koska varsin nuoren viinin mausteinen hedelmäisyys muistutti  tuoksultaan vahvasti jopa Gewurztraminerin ominaispiirteitä mm. litsin ja ruusun vivahtein. Kuivassa maussa oli tuore sitrushedelmien maku ja jonkin verran persikkaa sekä aprikoosia.


2. Cuvée Jean Babtiste Riesling Letzenberg 2013, 15,98€
0p

Tämä viini ei kerännyt osallistujilta lainkaan pisteitä. Ns. korkkivikaa ei ollut havaittavissa mutta kokonaisuus oli hieman epäpuhdas ja aromeiltaan varsin neutraali. Maku oli kuiva ja hennon mineraalinen. Jälkimaussa aavistus greippisyyttä mikä toi veden kielelle jälkimakuun.


3. Domaine Ostertag Fronholz Riesling 2012, 33,40€ (erikoisvalikoima)
9p

Maistelun hopealle yltänyt viini oli edellisiin verrattuna monipuolisempi. Toki hintaakin oli enemmän kuin edellisillä yhteensä. Tuoksussa oli runsaasti kukkia ja hieman vahamaisuutta. Makea mausteisuus ja hunajan aromit saivat viinin tuntumaan jopa puolikuivalta vaikkei jäännössokeria ole kuin 8g/l. Maussa myös eksoottisemmat hedelmät kuten papaija tai litsi olivat läsnä.


4. Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2010, 26,90€ (tilausvalikoima)
6p

Illan ensimmäinen Grand Cru -viini oli jo ominaisuuksiltaan kehittyneempi ja tuoksultaan mineraalinen sekä hieman mausteinen ja paahteinen. Hapokkaassa maussa oli myös mausteisuutta, kukkia yrttisyyttä ja sitrushedelmiä. Viini on peräisin eteläisemmästä Alsacesta, jossa on kevyesti enemmän aurinkoa pohjoisempiin alueisiin verrattuna. Mielestäni viinissä ainakin osittain oli havaittavissa suhteellisesti lämpimämmän alueen ominaisuuksia.


5. Lorenz Riesling Grand Cru Kantzlerberg 2008, 32,90€ (tilausvalikoima)
25p

Kyseisen viinin kohdalla tässä kilpailussa urheilullisesti kunnon ajoitus osui parhaiten kohdalleen verrattuna kanssakilpailijoihin, joiden tähtäin on selkeästi tulevissa arvokisoissa. Siksi ylivoimainen pistesaalis ei ollut pelkästään sattumaa. Jo pelkästään väristä huomasi Rieslingille ominaista kellertävyyttä joskaan ei ihan kullankeltaista. Tuoksu oli klassinen alueelleen ja mukavasti rypäleelle tyypillisellä petrolilla höystettynä. Hapot olivat pehmeämmät mutta kannattelivat sopivasti jälkimakua. Muihin verrattuna viinistä jäi selkeämmin öljyinen suutuntuma.


6. Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2007, 46,50€ (tilausvalikoima)
3p

Rivin viimeinen yksilö oli pitkään melko sulkeutunut ja antoi vasta maistelun päätteeksi häivähdyksiä varsin hienosta potentiaalista. Tämä klassinen Riesling kaipaa vielä vuosien kellarointia ennen kuin huomataan sen parhaat puolet. Esimerkiksi edellisellä viikolla maistamani saman viinin -06 vuosikerta oli huomattavasti kypsempää, mikä osoittaa että vuosikerroilla paljonkin merkitystä. Lämmetessään jälkimausta löytyi selkeä eukalyptuksen ja jopa sahramin vivahde, joita on hyvä pitää mielessään kun myöhemmin vastaava vuosikerta osuu vastaan.


Maistelun oheisjuustoina olivat lehmänmaidosta valmistetut alsacelainen Munster sekä savojin alueen puolikova Tomme de Savoie ja tuhkaraidasta tunnettu puolipehmeä Morbier.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti