sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Maanantaiklubi 7.9. Cavat järjestykseen


Espanjalaisten kuohuviinien tunnetuin käsite on cava, joka on jäänyt vahvasti ranskalaisen sisarensa eli samppanjan varjoon. Syystä tai syyttömänä, ansaitsee kuohuviini silti oman hetkensä. Paneuduimme Viiniministerin maanantaiklubin ensimmäisessä illassa cavan taustoihin, yksityiskohtiin ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin.


Kuusi cavaa ja yksi samppanja.

Maanantaiklubin historialliset avajaiset


Hopea ei ole häpeä. Klubin aloitussamppanjana
André Clouet: Silver Brut Nature
Viiniministerin kautta aikojen ensimmäinen maanantaiklubi järjestettiin 7.9. Nomad Cellarsin tiloissa. Klubia järjestetään syksyn 2015 aikana kuutena kertana erilaisin ajankohtaisin teemoin. Ajatus syntyi kun Viiniministerin asiakkaat toivoivat kansalaisille avoimia maisteluita yksityistilaisuuksien lisäksi. Niinpä tähän haasteeseen oli tartuttava ja tuoda viinit mukaan arjen keskelle maanantai-iltoihin.

Vaikka edessä oli "Cavat järjestykseen" maistelu kaavoista poikkeamatta tilaisuus avatiin samppanjan voimin. Laseissamme oli André Clouet'n Silver Brut Nature, jonka sitruksisen raikkaat tuoreet aromit ja kevyt mineraalisuus nostivat mukavasti veden kielelle ja antoivat aloitukseen mukavan tunnelman. Rypäleensä Pinot Noirin myötä jälkimaussa oli havaittavissa punaisia marjoja ja vaaleita kukkiakin.
Kuohuviinien klassikko 


Cava on yleinen nimitys espanjalaisille kuohuviineille mutta nimitystä ei voida käyttää muuta kuin perinteisellä menetelmällä valmistetuista kuohuviineistä. Menetelmä tunnetaan myös samppanjamenetelmänä mutta kyseistä nimitystä ei voida käyttää muuta kuin samppanjan alueella. Sen vuoksi siitä käytetään ilmaisua método tradicional.

Espanjassa valmistetaan noin 240 miljoonaa kuohuviinipulloa vuosittain, josta vientiin menee jopa 60% tuotannosta. Tästä tuotannosta 95% valmistetaan Penedèsin alueella Kataloniassa Barcelonan kaupungista jonkin matkaa lounaaseen.

Perinteiset Cavan rypälelajikkeet ovat Macabeo (tunnetaan muualla Espanjassa myös nimellä Viura), Xarel-Lo ja Parellada. Näiden rypäleiden varassa on ollut pitkään Cavan sielu mutta nykyisin kansainvälinen lajike Chardonnay on noussut enenvissä määrin mukaan laatukuohuviinien valmistukseen. Xarel-Lo on rypäleenä noussut myös valkoviinin valmistuksessa uudeksi trendiksi, joten voi olla että näihin kahteen viimeksi mainittuun rypäleen törmätään huippuyksilöiden kohdalla useammin.

Aistinvaraista analyysia ja antoisaa keskustelua cavoista.


Kuivasta rutikuivaan


Maistelun viinit olivat tällä kertaa kuivia ja pääsääntöisesti sekoitteita. Jopa kolme seitsemästä maistelun viinistä oli makeusastetta Brut Nature. Se tarkoittaa ettei jäännössokeria ole kuin maksimissaan 3g/l. Tämän vuoksi viinit olivat keskenään jossain suhteessa vertailukelpoisia. Selkeimmän poikkeuksen toi mukana ollut perussamppanja, jonka rypälekoostumus poikkesi huomattavasti cavoista. Seuraavassa lyhyt selonteko maanantaiklubin avausmaistelun kuohuvista. 

 
Otsikon mukaisesti "Cavat järjestykseen".

Illan cavat


1. Freixenet Vintage Reserva Cava Brut Nature 2013, 13,39€
0p

Macabeon, Xarel-Lon ja Parelladan sekoite on nuori vuosikertatuote, josta ei tämän maistelun kohdalla saanut irti parastaan. Korkkivikaa ei ollut havaittavissa mutta muuten pullotteena viinissä oli hieman teollisempi ilmaisuprofiili kuin ehkä aiemmissa maistamissani vuosikerroissa. Kuiva, kevyen omenainen ja sitruksinen sekä hieman karhea peruscava.

2. Recaredo de Relats Gran Reserva Cava Brut Nature 2008, 25,90€
2p

Edellisen viinin tavoin sekoite mutta laadultaan huomattavasti tasokkaampi. Maistelun tiettävästi ainoa biodynaaminen viini. Itselleni tämä kolahti ehkäpä illan mielenkiintoisimpana, vaikkei sokkomaistelussa kerännytkään kansalaisilta kuin hajaääniä. Saattoi johtua psykologisesti sijoittumisesta maistelujärjestyksessä alkupäähän tai sitten varsin suoraviivaiseen olemukseen, mikä jakanee helposti mielipiteitä. Tuoksussa oli paljon monipuolista ulottuvuutta, joista kypsien hedelmien ja vaniljan piirteet siivittyivät myös hallitsevana maussa. Suutuntuma oli pehmeä ja jälkimaku kantava. Katsoisin että tällä hetkellä parhaimmillaan eikä kaipaa juurikaan enempää kellarointia.


3. Jaume Serra Cava Brut, 8,48€
5p

Maistelun edullisin viini, joka taannoin keräsi Hesarin kuohuviinitestissä korkeat arvostelut. Mielestäni pirteydessään erinomainen vappusesongin kuohuva. Riittävän hyvin viilennettynä tämä toimii mutta lämmetessään alkaa menettää merkitystään, jolloin helposti jäljelle jää tasapaksu päärynäisyys. Rypälekoostumukseltaan perinteinen paikallisten rypäleiden sekoite.


4. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut,  32,90€
9p

Illan hämäyskuohuviini eli samppanja. Ennen sokkojen paljastamista tiedustelin arvauksia samppanjaksi, johon enemmistö veikkasi tuloksen oikein. Kyseinen samppanja on melko perustavaraa alkuperälleen, joten erikoisuudessaan samppanja ei erottunut mutta toki sen rypälekoostumus on erilainen kuin muissa eli Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier, joista jälkimmäisen osuus sekoitteessa on merkittävin. Lisäksi tietynlainen ryhdikkyys ja paahteisuus oli cava-osastosta hieman poikkeavaa, vaikka suun hapokkuudeltaan samppanja ei ollut mitenkään aggressiivinen vaan melko pehmeä. Kaatovaiheessa huomasin että samppanjan vaahto oli cavoista poiketen huomattavan kuohkea ja kupliltaan ohutjakoisempi.5. Juvé y Camps de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2010, 24,60€
4p

Samppanjan jälkeen sai vuoron jälleen vuosikertacava mallia 2010. Odotin tältä viiniltä hieman enemmän. Kokonaisuus oli tasapainoinen ja luonnollinen muttei kuitenkaan erottunut oikein mihinkään suuntaan. Aromeissa oli omenaisuutta, paahteisuutta, hennosti mausteita ja mineraalia. Silti ehkä maistelun kuohuvista kaikkein neutraalein. Toisaalta löytää paikkansa jos etsitään kuohuviiniä, joka vähiten häiritsee erilaisia nauttijoita ja tarvitaan perusvarma vaihtoehto aperitiivista alkuruokaan.


6. Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2008, 29,90€
15p

Maistelun selkeä voittaja, jonka tyylikäs kokonaisuus toi eniten ääniä puolelleen. Illan vuosikertapulloista oli ehkä ainoa, joka voisi vielä jatkaa kehittymistään, vaikka todennäköisesti on jo lähellä omaa huippuaan. Tyylillisesti hedelmävetoinen, jossa raikkaat  mutta samalla kypsät sitrusaromit kohtasivat luonnollisesti omenan ja hennon pähkinäisyyden kanssa. Lyhyesti ilmaistuna tasapainoinen kuohuviini.


7. Mas de la Sabatera Chardonnay Brut, 11,90€
4p

Viimeisenä maistelurivissä esiintyi ainoa yhden rypälelajikkeen kuohuviini. Rypäleenä Chardonnay. Kirjaimellisesti silmiinpistävää oli kaunis kellertävä väri ja mousse. Maussa ei mikään noussut vahvasti esiin ja edellisen jälkeen taso tuntui vaatimattomammalta, mikä on hinnan suhteen ymmärrtteävääkin. Silti suutuntumassa oli hieman kermaisuutta, joka antoi sinänsä yksinkertaisille aromeille lisää luonnetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti