Espanjalaisten kuohuviinien tunnetuin käsite on cava, joka on jäänyt vahvasti ranskalaisen sisarensa eli samppanjan varjoon. Syystä tai syyttömänä, ansaitsee kuohuviini silti oman hetkensä. Paneuduimme Viiniministerin maanantaiklubin ensimmäisessä illassa cavan taustoihin, yksityiskohtiin ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin.
![]() |
Kuusi cavaa ja yksi samppanja. |
Maanantaiklubin historialliset avajaiset
![]() |
Hopea ei ole häpeä. Klubin aloitussamppanjana André Clouet: Silver Brut Nature |
Viiniministerin kautta aikojen ensimmäinen maanantaiklubi
järjestettiin 7.9. Nomad Cellarsin tiloissa. Klubia järjestetään syksyn 2015 aikana kuutena kertana erilaisin ajankohtaisin teemoin. Ajatus syntyi kun Viiniministerin asiakkaat toivoivat kansalaisille avoimia maisteluita yksityistilaisuuksien lisäksi. Niinpä tähän haasteeseen oli tartuttava ja tuoda viinit mukaan arjen keskelle maanantai-iltoihin.
Vaikka edessä oli "Cavat
järjestykseen" maistelu kaavoista poikkeamatta tilaisuus avatiin
samppanjan voimin. Laseissamme oli André Clouet'n Silver Brut Nature, jonka sitruksisen raikkaat tuoreet aromit ja kevyt mineraalisuus nostivat mukavasti veden kielelle ja antoivat aloitukseen mukavan tunnelman. Rypäleensä Pinot Noirin myötä jälkimaussa oli havaittavissa punaisia marjoja ja vaaleita kukkiakin.
Kuohuviinien klassikko
Cava on yleinen nimitys espanjalaisille kuohuviineille mutta
nimitystä ei voida käyttää muuta kuin perinteisellä menetelmällä valmistetuista
kuohuviineistä. Menetelmä tunnetaan myös samppanjamenetelmänä mutta kyseistä
nimitystä ei voida käyttää muuta kuin samppanjan alueella. Sen vuoksi siitä
käytetään ilmaisua método tradicional.
Espanjassa valmistetaan noin 240 miljoonaa kuohuviinipulloa
vuosittain, josta vientiin menee jopa 60% tuotannosta. Tästä tuotannosta 95%
valmistetaan Penedèsin alueella Kataloniassa Barcelonan kaupungista jonkin
matkaa lounaaseen.
Perinteiset Cavan rypälelajikkeet ovat Macabeo (tunnetaan
muualla Espanjassa myös nimellä Viura), Xarel-Lo ja Parellada. Näiden
rypäleiden varassa on ollut pitkään Cavan sielu mutta nykyisin kansainvälinen
lajike Chardonnay on noussut enenvissä määrin mukaan laatukuohuviinien
valmistukseen. Xarel-Lo on rypäleenä noussut myös valkoviinin valmistuksessa
uudeksi trendiksi, joten voi olla että näihin kahteen viimeksi mainittuun
rypäleen törmätään huippuyksilöiden kohdalla useammin.
![]() |
Aistinvaraista analyysia ja antoisaa keskustelua cavoista. |
Kuivasta rutikuivaan
Maistelun viinit olivat tällä kertaa kuivia ja
pääsääntöisesti sekoitteita. Jopa kolme seitsemästä maistelun viinistä oli
makeusastetta Brut Nature. Se tarkoittaa ettei jäännössokeria ole kuin
maksimissaan 3g/l. Tämän vuoksi viinit olivat keskenään jossain suhteessa
vertailukelpoisia. Selkeimmän poikkeuksen toi mukana ollut perussamppanja,
jonka rypälekoostumus poikkesi huomattavasti cavoista. Seuraavassa lyhyt
selonteko maanantaiklubin avausmaistelun kuohuvista.
Illan cavat
1. Freixenet Vintage Reserva Cava Brut Nature 2013, 13,39€
0p
Macabeon, Xarel-Lon ja Parelladan sekoite on nuori
vuosikertatuote, josta ei tämän maistelun kohdalla saanut irti parastaan.
Korkkivikaa ei ollut havaittavissa mutta muuten pullotteena viinissä oli hieman
teollisempi ilmaisuprofiili kuin ehkä aiemmissa maistamissani vuosikerroissa.
Kuiva, kevyen omenainen ja sitruksinen sekä hieman karhea peruscava.
2. Recaredo de Relats Gran Reserva Cava Brut Nature 2008,
25,90€
2p
Edellisen viinin tavoin sekoite mutta laadultaan
huomattavasti tasokkaampi. Maistelun tiettävästi ainoa biodynaaminen viini. Itselleni
tämä kolahti ehkäpä illan mielenkiintoisimpana, vaikkei sokkomaistelussa
kerännytkään kansalaisilta kuin hajaääniä. Saattoi johtua psykologisesti
sijoittumisesta maistelujärjestyksessä alkupäähän tai sitten varsin
suoraviivaiseen olemukseen, mikä jakanee helposti mielipiteitä. Tuoksussa oli
paljon monipuolista ulottuvuutta, joista kypsien hedelmien ja vaniljan piirteet
siivittyivät myös hallitsevana maussa. Suutuntuma oli pehmeä ja jälkimaku
kantava. Katsoisin että tällä hetkellä parhaimmillaan eikä kaipaa juurikaan
enempää kellarointia.
3. Jaume Serra Cava Brut, 8,48€
5p
Maistelun edullisin viini, joka taannoin keräsi Hesarin
kuohuviinitestissä korkeat arvostelut. Mielestäni pirteydessään erinomainen
vappusesongin kuohuva. Riittävän hyvin viilennettynä tämä toimii mutta lämmetessään
alkaa menettää merkitystään, jolloin helposti jäljelle jää tasapaksu
päärynäisyys. Rypälekoostumukseltaan perinteinen paikallisten rypäleiden
sekoite.
4. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, 32,90€
9p
Illan hämäyskuohuviini eli samppanja. Ennen sokkojen
paljastamista tiedustelin arvauksia samppanjaksi, johon enemmistö veikkasi
tuloksen oikein. Kyseinen samppanja on melko perustavaraa alkuperälleen, joten
erikoisuudessaan samppanja ei erottunut mutta toki sen rypälekoostumus on
erilainen kuin muissa eli Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier, joista
jälkimmäisen osuus sekoitteessa on merkittävin. Lisäksi tietynlainen ryhdikkyys
ja paahteisuus oli cava-osastosta hieman poikkeavaa, vaikka suun
hapokkuudeltaan samppanja ei ollut mitenkään aggressiivinen vaan melko pehmeä.
Kaatovaiheessa huomasin että samppanjan vaahto oli cavoista poiketen
huomattavan kuohkea ja kupliltaan ohutjakoisempi.
5. Juvé y Camps de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2010,
24,60€
4p
Samppanjan jälkeen sai vuoron jälleen vuosikertacava mallia
2010. Odotin tältä viiniltä hieman enemmän. Kokonaisuus oli tasapainoinen ja
luonnollinen muttei kuitenkaan erottunut oikein mihinkään suuntaan. Aromeissa
oli omenaisuutta, paahteisuutta, hennosti mausteita ja mineraalia. Silti ehkä
maistelun kuohuvista kaikkein neutraalein. Toisaalta löytää paikkansa jos
etsitään kuohuviiniä, joka vähiten häiritsee erilaisia nauttijoita ja tarvitaan
perusvarma vaihtoehto aperitiivista alkuruokaan.
6. Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2008, 29,90€
15p
Maistelun selkeä voittaja, jonka tyylikäs kokonaisuus toi
eniten ääniä puolelleen. Illan vuosikertapulloista oli ehkä ainoa, joka voisi
vielä jatkaa kehittymistään, vaikka todennäköisesti on jo lähellä omaa
huippuaan. Tyylillisesti hedelmävetoinen, jossa raikkaat mutta samalla kypsät sitrusaromit
kohtasivat luonnollisesti omenan ja hennon pähkinäisyyden kanssa. Lyhyesti
ilmaistuna tasapainoinen kuohuviini.
7. Mas de la Sabatera Chardonnay Brut, 11,90€
4p
Viimeisenä maistelurivissä esiintyi ainoa yhden
rypälelajikkeen kuohuviini. Rypäleenä Chardonnay. Kirjaimellisesti
silmiinpistävää oli kaunis kellertävä väri ja mousse. Maussa ei mikään noussut
vahvasti esiin ja edellisen jälkeen taso tuntui vaatimattomammalta, mikä on
hinnan suhteen ymmärrtteävääkin. Silti suutuntumassa oli hieman kermaisuutta,
joka antoi sinänsä yksinkertaisille aromeille lisää luonnetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti