perjantai 31. heinäkuuta 2015

Rapujuhlien juomat


Rapujuhlakausi on jo alkanut. Juomalaulut raikaa ja viini virtaa. Tai hetkinen? Rapujen kanssahan nautitaan myös oluita ja snapseja.

Viiniministeri katsoo että juomien monikulttuurisuuden rikkaudessa ei ole vain yhtä oikeaa tapaa nauttia rapujuhlien traditiosta. Minulla on unelma. Tahdon jakaa suosituksiini viinien lisäksi myös konservatiivisemmat rapujuhlien ruokajuomat.
Rapuja, paahtoleipää, voita ja tilliä

Rapujuhlissa keitettyjen joki- tai täplärapujen lisukkeena on yleensä paahtoleipää, voita ja tilliä. Lämmin ruokalaji sekä jälkiruoka ovat usein sovellettavissa vapaan harkinnan mukaisesti talon tapaan. Rapujen kanssa esillepanon estetiikka, ravunkuorimisrituaalit ja iloinen seura täydentävät usein kulinaarisia nautintoja.


Kuivaa ja hapokasta valkoviiniä

Rapujuhlien viinit ovat perinteisesti raikkaita, puhdaspiirteisiä ja selkeitä. Toisin sanoen voimakkaan mausteiset, vahvasti tammiset ja makeahkot viinit jyräisivät rapujen aromit mennessään. Myöskään punaviinit eivät pääsääntöisesti tue rapujen hentoja makuja. Ravun ja tillin yhdistelmään lisäämällä kevyesti sitruunan tai limen mehua, saadaan hapokkaiden viinien aromit kohtamaan paremmin herkkäaromisen ravun kanssa.

Klassisia rapuviineille sopivia rypäleitä ovat mineraaliset ja kuivat Riesling ja Sauvignon Blanc. Myöskin selkeät Chardonnaysta valmistetut Burgundin Chablis'n alueen neutraalimmat viinit tai Veneton Soaven alueen viinit Garganega-rypäleestä ovat hyviä vaihtoehtoja. Yleisesti niiden alueiden viinit, joissa äyriäiset kuuluvat ruokakulttuuriin ovat usein toimivia. Esimerkkinä mainittakoon alueista ja rypäleistä vaikkapa Ranskan Loiren alajuoksun Muscadet sekä Languedocin Picpoul. Espanjasta Rias Baixasin Albarino -viinit ovat myös raikkaita rapujen seuraksi. Äyriäisruokien kanssa klassiset roseeviinit Provencen alueelta ovat varsin hyvä vaihtoehto.  


Snapsit ja oluet

Monien mielestä ravut eivät kaipaa viinejä lainkaan koska perinteiden mukaiset snapsit peittävät ne kuitenkin alleen. Lisäksi oluen ystävät huuhtelevat ravut mieluiten esimerkiksi pilsnerillä tai vehnäoluella.

Myönnetään että snapsien yhteydessä viinin ei tarvitse eikä kannata olla sitä arvokkainta ja hienostuneinta. Myöskin raikkaiden oluiden maut kohtaavat hyvin rapujen kanssa. Toisaalta itse jättäisin runsaammat vehnäoluet vähemmälle vaikka vehnäleipää onkin mukana. Raikas ja hieman humaloitu skandinaavinen Pils tai jopa kuiva ja hieman hapan belgialainen Lambic olisivat omia valintojani, mikäli viinille kaivattaisiin vaihtoehtoja. Jälkimmäinen vaatii maistajalta ennakkoluulottomuutta ja jakanee mielipiteitä. Miksei myös kevyempi saksalainen Kölsch tai hieman vahvempi vaalea Lager tai jopa Bock.

Snapseista selvä suosikkini on perinteinen Marskin Ryyppy, joka on eräänlainen vodkan, akvaviitin, vermutin ja ginin sekoitus. Toisaalta äskettäin ginien maailmanmestaruuden voittanut kyröläinen Napue Gin olisi kunnianosoitus saavutuksen johdosta. Harmikseni todettakoon, etten ole vielä päässyt kyseistä herkkua maistamaan, mutta täytyy pian korjata kulttuurivaje kuntoon. Myös puolalainen heinällä maustettu vodka on varsin mielenkiintoinen vaihtoehto.


Skål!

Monet lukijani tietävät, etten yleensä vietä juhlia ilman kuohujuomia. Myös rapujuhlien alkuun sopii mainiosti maljankohotus-samppanja tai kuohuviini. Niiden valinnat jätän tällä kertaa lukijan oman harkinnan varaiseksi. Loppuvuodesta voidaan viritellä kuohuvia jälleen tarkemmin.

Yhteenvetona suosituksistani todettakoon että rajauksesta huolimatta tyylierot vaihtoehtojen välillä varsinkin oluiden kohdalla ovat suuria. Jos tuntuu ettet ole varma omasta tyylistäsi niin kysy rohkeasti tarkennuksia. Pääasia on että nautinollinen juoma ja tuoreet ravut täydentävät viihtyisää yhdessäoloa.
ViiniministeriSopivia esimerkkejä Alkon valikoimasta 7/2015

Juoma, maa, hinta (pullon koko 0,375l/0,5l), tuotenumero (erikois/tilausvalikoima)Valkoviinit
Roseviinit
Oluet
  

SnapsitEi kommentteja:

Lähetä kommentti