Olen jonkin aikaa joutunut pohtimaan onko Viiniministerillä Supon myöntämiä valtuuksia julkistaa seuraavaa artikkelia? Vappupäivän valtiovierailu sisälsi joukon viini-ihmisen valtionsalaisuuksia. Siksi tämän julkistaminen on kuin paljastaisi naapurille parhaat sieni- ja marjapaikat. Välttämättä siellä ei enää ole mitään kun seuraavan kerran itse menee paikan päälle.
![]() |
"Aina mun pitää" nauttia tällaisia. |
Viiniparatiisi keskellä maaseutua
Alsacen reissun jälkeen oli syytä hieman levähtää ja juhlia vappuaattoa
mm. Louis Roederer Rosé 2008 ja Vilmart et Cie 2004 samppanjoiden kera.
Liikaa ei kuitenkaan kannattanut tankata koska vappupäivän suunnitelmana oli
suunnata Saksan puolelle illallisen merkeissä. Ravintola ja hotelli Schwarzer Adler sijaitsee Oberbergenin
kylässä viineistäänkin tunnetulla Kaiserstuhlin alueella Badenissa.
![]() |
Ravintola Schwarzer Adlerin miljöö on lämminhenkinen ja intiimi. |
Oberbergen on käytännössä yhden pääkadun kylä jonne ei varmaankaan eksyisi
sattumalta. Lähimpään turistikaupunkiin eli Freiburgiin on matkaa
parisenkymmentä kilometriä. Jos en tietäisi ravintolan olemassaolosta, keskittyisin
satunnaisena matkailijana alueen kukkuloilla patikoimiseen. Toisaalta
vaeltamiseen vihkiytyneetkin löytänevät vielä huikeampia kokemuksia idempää
Schwarzwaldin maastoista.
Burgundi ja Bordeaux ylitse muiden
Ravintolan omistaa viinituottaja Franz Keller, jonka omat tilukset ympäröivät kylää laajalti.
Schwarzer Adleriin ei kuitenkaan tulla nauttimaan ainoastaan talon viinejä,
koska Bordeaux'n ja Burgundin punaviiniosasto on jonkinlainen viininauttijan
paratiisi ja taivas samanaikaisesti.
![]() |
"Tätä viiniä tulee tarjoilla viilennettynä." |
Viinilistan vanhojen vuosikertojen hintoja ei ole turhaan nosteltu
vuosien saatossa. Valikoima, joka tosin alkaa vähitellen hupenemaan, on
edelleen sanoinkuvaamattoman laaja vertikaaliltaan. Voin väittää että lähes
jokainen löytää esim. Bordeaux-viinin omalta vuosikerraltaan.
Olimme paikalla viiden hengen seurueella yhdessä
kapellimestari Pietari Inkisen kanssa, jonka edellisessä artikkelissa mainittu
juhlapäivä jatkui vielä vappunakin. Sen vuoksi hänen vuosikertansa viinit olivat
mukana usean viinin voimin. Alkusokkona Viiniministerin pyynnöstä oli valkoinen
Chateau Laville Haut Brion 1980.
Viini oli edelleen erittäin tasapainoisessa kunnossa muttei ehkä parane enää
vanhentuessaan.
Domaine de la Romanée Conti, Armand Rousseau ja Chateau Mouton Rothschild
![]() |
Armand Rousseau Chambertin 1975 |
![]() |
Domaine de la Romanée Conti Romanèe St Vivant 1981 |
Jatkoimme ateriaa kolmen punaisen Burgundin voimin, joita
olivat Armand Rousseau Chambertin 1975,
Domaine de la Romanée Conti La Tache 1980 sekä saman tuottajan Romanée St Vivant 1981. Näistä
ensimmäinen oli muuten nautinnollinen mutta poikkeuksellisen runsas sakkamäärä
häiritsi
hieman kokonaisuutta. Vuosikerta oli jo tiedostettavasti vaatimaton, joten riski oli harkittua, eikä siitä tullut missään nimessä pettymystä, koska huipputuottajat tekevät Burgundissa heikkoinakin vuosina hienoja viinejä.
hieman kokonaisuutta. Vuosikerta oli jo tiedostettavasti vaatimaton, joten riski oli harkittua, eikä siitä tullut missään nimessä pettymystä, koska huipputuottajat tekevät Burgundissa heikkoinakin vuosina hienoja viinejä.
Domaine de la Romanée Conti eli tuttavien kesken DRC näytti
kyntensä saman tien. Sekä La Tache että Romanée St Vivant olivat molemmat
huikeita persoonallisuuksia. Näitä kun ei pääse Viiniministerikään kovin usein
nauttimaan. Aromikirjo ja jälkimaku olivat molemmissa ainutlaatuista. Tämän
jälkeen en enää kyseenalaista Domaine de la Romanee Contin kansainvälistä
kulttiasemaa. Mestarit ovat mestareita.
![]() |
Château Mouton Rothschild 1980 |
Kyllä saksalaisetkin osaavat
Viinien ohessa nautimme viiden ruokalajin maistelumenua.
Ravintola omistaa yhden Michelin -tähden,
joskin pöydässä nautitusta seitsemästä ruokalajista vain yksi oli selvästi
tähden veroinen. Ei muitakaan ruokalajeja sovi moittia mutta voi olla, ettei
niiden makukirjot eivät pääse arvoisellaan tavalla esiin kun rinnalla on mainitsemiani
tähtiviinejä. Ravintolan palvelu on esimerkillistä ja sommelierit tuntevat
listansa erinomaisesti ja lukevat asiakkaiden toivomukset loistavasti.
Näilläkin on selvästi merkitystä ruoan lisäksi siinä vaiheessa kun tähdistä
päätetään.
![]() |
Vanhoja viinikorkkeja. |
![]() |
Franz Keller "S" Grauburgunder 1986 |
Armanjakkibaari ja viinimyymälä
![]() |
Vuosikerta-armanjakkeja tyylikkäästi rivissä. |
![]() |
Baron de Sigoqnac Bas Armagnac 1978 |
erikoisuuksia. Päädyin muistelemaan syntymävuottani, joten illan viimeinen lasissani oli Baron de Sigoqnac Bas Armagnac 1978. Pehmeän mokkainen ja suklainen vaikutelma syntyi ilman espressoa ja suklaata, joten siinäkin yhdistyivät ne kuuluisat kaksi kärpästä. Suomen suunnalla armanjakkivalikoima on sekä monopolissa että ravintoloissa niin suppeaa, ettei tullut sen puolesta hetkeäkään ikävä kotimaahan.
![]() |
Franz Kellerin viinimyymälä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti