Keskiviikkona 28.1.2015 järjestettiin Helsingissä
Ritarihuoneella perinteinen Alsacen viininäyttely järjestöjen CIVA (Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace)
ja Sopexa (kauppakamari) toimesta. Tilaisuudessa oli viinejä sekä edustusta
läsnä yhteensä 24:ltä eri Alsacen viinintuottajalta.
Viinien yhteismäärä oli hieman yli 200 pulloa, joista tilaisuuden
aikana Viiniministeri ehti analysoida 14:n eri tuottajan 55 mielenkiintoista
viiniä. Usea viini jäi siis harmittavasti odottamaan seuraavaa kertaa.
Maistamieni joukosta löytyi erittäin laaja-alainen kirjo Alsacen alueen viinitarjonnasta.
Tällä kertaa fokusoin maistelua Alsacen kuiviin/puolikuiviin valkoviineihin
sekä muutamaan kuohuviiniin ja makeaan valkoviiniin. Muutamilla tuottajilla oli
joukossaan myös punaviinikin mutta vertailen niitä tarkemmin jokin toinen
kerta.
Riesling avaa Alsacen sielun
Kuivat Rieslingit ovat läpi viiniurani olleet olennainen osa
omia mieltymyksiäni. Rypäle ei pettänyt tälläkään kertaa vaikka eroja oli
runsaasti erityisesti positiivisessa merkityksessään. Näihin luonnollisia syitä
ovat maaperä, vuosikerta ja ikääntyminen. Parhaiden osalta myös osaavalla
viinintekijällä on merkityksensä.

Näyttelyssä oli verrattain kiitettävä määrä Grand Cru
-laatuluokituksen viinejä, joista valtaosa Rieslingiä. Moni viineistä oli vielä
melko nuori mutta potentiaalinen. Hienon esimerkin sai
Jean Biecher & Fils S.A. tuottajan kolmesta eri Rieslingistä
vuosikerralta 2013, jotka edustivat tarhoja
Kastelberg,
Rosacker ja Schlossberg. Oli helppoa havaita maaperien vaikutus viineihin. Ilahduttava
kuriositeetti oli puolestaan
Willy
Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg Riesling 2000. Se osoitti kuinka 15
vuotta on varsin sopiva ikä hyvin kehittyneelle Alsacen Rieslingille. Jälkimaku
kantoi edelleen kauniisti ja uskon että kestää vielä hyvinkin useita vuosia eteenpäin.
Useista vaihtoehdoista on mainittava
Domaines
Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2010 ja
Gustave Lorenz Riesling Grand Cru Kantzlerberg 2007.
Biodynaamiset tuottajat erottuvat joukosta

Jos näyttelyn uniikeinta viinintuottajaa on syytä hakea niin
sellaiseksi voisin valita tuottajan
Domaine
Marc Kreydenweiss. Tämän viinituottajan skaala omenien, kukkien ja maaperän
välillä on samanaikaisesti persoonallista sekä selkeää ja puhdaspiirteistä. Heidän
etiketeilleen on tyypillistä erilaiset taidekuvat, joissa on mukana myös
huumoria, mikä on keventävä elementti muutoin vakavasti otettaville viineille.
Esimerkiksi
Kreydenweiss Riesling Clos Rebberg 2012 voi jakaa
mielipiteitä mutta on taatusti valtavirrasta poikkeava yksilö. Itse pidin siitä
juuri sen vuoksi. Edellisen viinin tavoin osa perinteisistä AC-laatuluokan
viineistä olivat mieleenpainuvia, kuten
Domaine
Zind-Humbrecht Heimbourg Riesling 2012. Nuoresta iästä huolimatta sen miellyttävä
hedelmän ja hapokkuuden tasapaino yhdessä mineraalisuuden kanssa oli
vakuuttava. Molemmat tuottajat kuuluvat alati lisääntyvään biodynaamisten
viinintuottajien joukkoon.
Rypälevaihtoehdot antavat ulottuvuuksia

Alsacen viinikulttuuri painottuu lajikeviineihin mutta näitä rypälelajikkeita on useita. Rieslingin lisäksi mm. Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewurtztraminer,
Muscat ja Sylvaner. Kolme ensimmäistä ovat yleensä hapokkuudeltaan Rieslingiä
lempeämpiä. Pinot Gris -viinit kehittyvät ikääntyessään parhaimmillaan erittäin
hurmaaviksi. Eräs näyttelyn mielenkiintoisimmista oli
Leon Beyer Pinot Gris Comtes d'Eguisheim 2007. Viini on valmista
nautittavaksi muttei missään nimessä liian ikääntynyt. Lisäksi tuoreempi
Jean Babtiste Adam Pinot Gris Letzenberg 2013
oli piristävä uutuus.

Gewürtztraminerit ovat poikkeuksetta usein helposti
lähestyttäviä makean mausteisuuden viettelemille makunystyröille. Domaine
Weinbach Gewurztraminer Grand Cru Furstentum 2011 oli klassinen ja
tasapainoinen kokonaisuus. Makeammista
Domaines Schlumberger Gewurtztraminer Vendanges Tardives Cuvée
Christine 2011 vakuutti talon hallitsevan rypäleen erinomaisesti. Lisäksi
Hugel Gewurtztraminer Vendange Tardive 2006 antoi
esimerkin siitä että myös hieman haastavampana viinivuotena voi osaavissa
käsissä muodostua kelpo viini.
vaihtoehdoista

Muista rypälelajikkeista näyttelyn paras Muscat oli
Zind Humbrecht Grand Cru Goldert Muscat 2011.
Sylvaner ei ole Alsacen virallinen Grand Cru -lajike mutta näyttelyssä
maisteltavana ollut
Charles Wantz
Sylvaner Grand Cru Zotzenberg 2011 on tuottajan mukaan Alsacen ainoa Grand
Cru luokituksen saanut lajikkeensa edustaja. Kiehtova oli myös heidän
Klevener
de Heiligenstein 2011, joka oli täysin poikkeava muista Alsacen rypäleistä. Ensivaikutelma ohjasi aistit enemmän rhonelaislähtöisen Viognierin suuntaan.
Pinot Blancien tarjonta oli määrällisesti kohtuullinen. Perusviineistä mm.
osuuskuntatuottajan
Pfaffenheim Pinot Blanc 2013 oli puhdaspiirteinen. Varmaankin syystä ettei Pinot Blanc ole myöskään Grand Cru -lajike, eivät tuottajat panosta keksimäärin yhtälailla rypäleen viimeistelyyn, joskin tutkimatonta vivahteikkuutta voisin kuvitella rypäleestä ilmenevän enemmänkin.
Parhaat Crémant -kuohuviinit ovat virkistäviä

Samppanjan varjoon jääneet Crémantit ovat
mielenkiintoisempia mitä voisi kuvitella. Niiden rypäleet ovat usein Pinot Blanc ja Riesling mutta alueella sallitaan kuohuviinin valmistukseen myös Chardonnay. Tästä kiinnostava esimerkki oli
Domaine
Joseph Scharsch Crémant d'Alsace Blanc de Blancs 2012 on verrattain
täyteläinen mutta samalla raikkaan kupliva. Tuottajan uusi etiketti kiinnitti
myös miellyttävästi huomioni. Muista kuohuviineistä
Gisselbrecht Crémant d'Alsace Emotion antoi eloisalla tavalla
tyylikkäitä hiivakypsytyksen aromeita.
Kaiken kaikkiaan Alsacen viineistä ei voi tänä päivänä sanoa
että olisivat yksiulotteisia tai tylsiä. Tuottajat uskaltavat erottautua omilla
tyyleillään. Maaperät korostuvat ja erottautuvat entisestään ja identiteettiä
haetaan yhä syvemmältä. Näyttelyssä maistamissani viineissä oli vähän jos lainkaan laadullisesti alisuorittajia. Se on ollut tähän mennessä hyvin harvinaista kun ottaa huomioon laajan kokonaistarjonnan. Toisaalta
huiputkin erottuivat edukseen. Järjestäjät olivat myös onnistuneet hienon tilan
löytämisessä. Ritarihuone aatelisella miljööllä luo Alsacen viineille
arvoisensa tunnelman. Jäi miellyttävä jälkimaku siitä, että viinialueella olisi syytä vierailla lähiaikoina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti