lauantai 6. joulukuuta 2014

Joulupöydän viinit ja viinisuositukset


Suomalaisessa jouluruokakulttuurissa viinin asema on ollut nousevasta viinitrendistä huolimatta melko häilyvä. Perinteisen joulupöydän maut ovat verrattain mietoja mutta samalla makeita ja mausteisia. Ruokajuomalta kaivataan tällöin vastapainoa ruoalle.

Joulupöydän ruoille sopivia viinejä.

Monimuotoinen jouluruokaperinne


Yleensä suomalainen jouluruokakulttuuri jakaantuu useiden ruokalajien kokonaisuuteen, jotka ovat pöydässä samanaikaisesti. Karkeasti jaoteltuna eräänlainen noutopöytä. Siihen sisältyvät  ainakin kylmät alkuruoat, lämpimät pääruoat ja jälkiruoat.

Runsaan valikoiman huoliteltu asettelu ja juhlava valaistus luovat aistinvaraisesti hyvät lähtökohdat myös viinien nauttimiseen.

Mätileipää, graavilohta ja maksaterriiniä.
Kylmä alkuruokapöytä on varsin kala- ja äyriäispainotteinen. Näihin voidaan katsoa erilaiset marinoidut sillit kastikkeineen (sinappi, konjakki), graavatut vaalea- ja punalihaiset kalat (siika, lohi), mädit (muikku, siika) ja niiden lisukkeet (smetana, sipuli) sekä savukalat. Lisäksi erilaiset salaatit kuten rosolli, sienisalaatti, skagen-katkarapu ja vihersalaatti. Lihaiset vaihtoehdot saattavat usein olla maalaisterriini, ankanrinta ja hanhenmaksa.

Lämpimiä ruokia puolestaan edustavat perinteinen joulukinkku kastikkeineen ja paistettu kalkkuna. Keskeisessä asemassa ovat myös peruna- porkkana ja lanttulaatikot. Lisukkeina esimerkiksi keitetyt herneet ja luumut, haudutettu punasipuli sekä karamellisoitu omena.

Jälkiruoat vaihtelevat runsaasti. Niihin voi sisältyä joulutortun ja pipareiden lisäksi mausteista kuivakakkua, juusto- ja suklaakakkua muunnelmineen sekä erilaisia juustoja, pähkinöitä, marmeladeja ja konvehteja.

Lukuisalla valikoimalla eri ruokalajeja on haastavaa löytää kaikkien kanssa yhteensopivaa viiniä. Makujen puolesta sekä kuivilla että makeilla valkoviineillä on helpointa saada joulupöytään yhteensopivia makuja. Myös kuohuvat sopivat erinomaisesti eivätkä punaiset tai väkevöidytkään viinit ole mahdottomia kun vain ottaa tarvittavat seikat huomioon.


Chileläinen Riesling on raikkaan
hapokas esim. kylmille kaloille.
Espanjalainen valkoinen
Godello on kuiva mutta
aromeiltaan makean mausteinen.


Kuohuviinit ja samppanjat aperitiivista läpi aterian


Hieno samppanja toimii
usein läpi aterian.
Kuplajuoman avaaminen lisää juhlantuntua jo itsessään vaikka lasissa olisi niin samppanjaa vaativaan makuun kuin limonadia lapsille. Lisäksi kuplien tuoma raikkaus on sopivaa useille kala- ja äyriäisruoille. Silti useat samppanjat pärjäävät vaaleille liharuoille yllättävän hienosti ja tasapainoisesti. Sen vuoksi Viiniministeri voi lämpimästi suositella kuohuviinien ja samppanjoiden ystäville kuplivia sekä palan painikkeeksi että nautiskeluun. Kalapainotteisen ruokien kanssa erityisesti blanc de blancs -samppanjat ovat varsin kiehtovia. 


Hapokkaan raikkaat, mausteisen hedelmäiset sekä paahteisen tammiset valkoviinit


Jos Viiniministeriltä kysyttäisiin vain yhtä viiniä jouluruokapöytään, se olisi kuivahko, sopivan hapokas mutta paahteisen täyteläinen ja aromeiltaan makean mausteinen kevyesti tammitettu valkoviini. Nämä ominaisuudet harvemmin yhdistyvät samaan viiniin, joten mahdollisuuksien mukaan kannattaa painottaa suosikkiruokalajille sopivaa tai sitten useampaa erilaista vaihtoehtoa.

Haudutettua kuhaa ja fenkolia
beurre blanc- kastikkeella.
Kylmille kalaruoille istuvat useat rypälevaihtoehdot niin vanhasta kuin uudesta maailmasta. Näitä ovat mm. Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay ja Grüner Veltliner. Rieslingit ovat yleensä hapokkaita ja raikkaita, joista löytyy selkärankaa graavatuille kaloille mutta puolikuivana myös makeahkoille vaihtoehdoille. Pinot Blancin hapot ovat maltillisempia ja aromit neutraalimpia, joten sopivat miedommille ruoille. Chardonnay on moniottelija teräksisestä Chablis -viinistä vahvasti tammitettuun ja vaniljaiseen uuden maailman referenssiin. Grüner Veltliner on selkeä valinta niin kala- kuin kasvisruoille ja antaa niille luonteikkaasti sekä hedelmää että happorakennetta.

Laatikoiden ja pateiden kanssa vaaditaan enemmän makeaa mausteisuutta ja hedelmää. Näihin antavat vastinetta esim. rypäleet Pinot Gris, Gewürtztraminer ja Viognier Niiden suutuntuma kevyemmästä hapokkuudesta johtuen voi tuntua makeammalta kuin todellinen makeusaste ilmentää. Sen vuoksi niitä voi suosia mietojen ja makeahkojen laatikoiden sekä suolaisempien pateiden seurana.

Joulukinkkua sekä joulumakkaraa sinapin kera.
Porsaalle ja kalkkunalle valkoviini? Mikä ettei. Lämpimät liharuoat ovat yleensä varsin kypsässä muodossa eivätkä kaipaa tanniineita viiniltä. Tästä johtuen tamminen Chardonnay tai Chenin Blanc sekä täyteläinen Viognier keskustelevat mietojen liharuokien kanssa tasa-arvoisesti.

Klassinen Burgundin Chassagne Montrachet
on hienostuneempi vaihtoehto
tyylikkäille jouluruoille.


Punaviinit eivät jyrää vaan täydentävät ruokia


Häränlihatartar ja maalaisterriini
palvelevat kevyempiä punaviinejä.  
Viiniministeriltä kysytään usein täyteläistä ja rotevaa punaviiniä joulupöytään. Luvalla sanoen en suosittele. Jo aiemmin mainituista perusteista johtuen voimakkaat tanniinit tai runsaan tammiset ominaisuudet peittävät hennot jouluruoat alleen eivätkä siten tasapainota kokonaisuutta.Jouluiset punaviinit ovat hyvä olla keskitäyteläisiä, raikkaita, elegantteja sekä sopivasti mausteisia. Pääsääntöisesti viileämmän ilmaston rypäleet ovat helpommin lämpimiin jouluruokiin soviteltavia. Näitä ovat mm. Pinot Noir/Spätburgunder, Zweigelt ja St. Laurent. Mausteisten punalihoisten kalojen seurana ne ovat myös mahdollisia. Ranskalaiset Cabernet Franc ja Syrah voivat myös yrttisyydellään täydentää vaalean lihan makuja. Unohda kuitenkin tuhdit Veneton Amaronet tai ryhdikkäät Ribera del Duerot perinteisten ruokien kanssa ja säästä ne seurusteluun tai nautiskeluun pakettien jaon jälkimainingeissa vaikkapa kovien ja suolaisten juustojen seuraan.
Kalfornian Pinot Noir on
sekä hedelmäinen että paahteinen
mutta antaa sopivasti tilaa myös ruoalle.

Rhonelaisessa keskitäyteläisessä
punaviinissä on sekä hedelmää että makua.
Italialainen Ripasso on
isoveljeään Amaronea hieman
kevyempi vaihtoehto.Makeaa mahan täydeltä vai joulupöydän kruunu


Kakut ja juustot täydentävät jouluaterian
tyylikkäiden viinen kumppanina.
Kannattaa varata vielä pieni osa vatsalaukusta makeallekin. Hienovaraisille jälkiruoille tai laadukkaalle sinihomejuustolle sopii perinteinen jalohomeinen Sauternes tai vaikkapa saksalainen Eiswein. Joulun kylmän ulkoilman johdosta makeat punaiset väkevöidyt vaihtoehdot antavat myös loistavan sinetin koko makunautinnolle. Suklaajälkiruoille eteläranskalainen Banyuls tai Veneton Recioto della Valpolicella ovat makeita punaisia kun taas Tawny -portviinit tai makeat madeirat edustavat väkevöityjä. Mitä sitten kannattaa valita monista hyvistä vaihtoehdoista?


Ottaen huomioon ruokalajien moninaisuuden ja kunkin omat mieltymykset on vaikeaa määritellä yhtä ja oikeaa. Mahdolliset snapsit esim. akvaviitit ovat monille traditio. Toiset suosivat erilaisia oluita, joista niin belgityyliset alet ja vahvemmat porterit ovat usein luonteikkaita jouluruokien seuraksi. Samalla aterialla oluiden ja viinien nauttiminen on makujen kannalta haasteellista ja vaatii taitavasti suunniteltuja yhdistelmiä. Sen vuoksi suosittelen helpottamaan valintoja nauttimalla niitä joulupyhien eri aterioilla. Jos snapsit ovat keskeinen osa ateriaa niin viinien ei tarvitse olla vivahteikkaimmasta päästä vaan selkeitä ja runsaita.

Olen valinnut mielestäni sopivia viinejä joulupöydän antimia ajatellen. Ne edustavat eri hintaluokkia. Alle kympilläkin löytyy hyviä vaihtoehtoja mutta hintaluokat 10-15€ ja 15-20€ antavat jo huomattavasti monipuolisempia viinejä niin yksinkertaisille kuin moniulotteisimmille makuyhdistelmille. Hintaluokat 20-30€, 30-60€ sekä 60-100€ ovat herkuttelijoille, joiden lautasilla ei välttämättä ole kaikki pöydän antimet vaan valikoidusti huolella suunniteltuja annoksia.

Yli satasen viinejä ei Viiniministerikään lähde suosituksissaan erittelemään, koska joulu on perhejuhla, eikä viinin tarvitse tällöin viedä huomiota läheisten ihmisten yhdessäololta eikä sen perussanomalta.


Rauhallista ja aistillista joulua toivottaen,

ViiniministeriSopivia esimerkkejä joulupöydän viineiksi Alkon valikoimasta 11/2014


Viini, maa, hinta (pullon koko 0,375l/0,5l), tuotenumero (erikois/tilausvalikoima)


Alle 10 euroa


Kuohuviinit

Codorníu Clásico Sec, Espanja, 9,24€, 008911

Gosset Excellence Brut, Ranska, 9,99€ (0,375), 570573


Valkoviinit

Cono Sur Bicicleta Riesling 2014, Chile, 8,98€. 582197

Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein, Itävalta, 2013, 9,90€, 526027

Anselmann Weissburgunder Trocken, Saksa, 2013, 9,98€, 537507

Raimat Castell de Raimat Chardonnay, 2013 Espanja, 9,98€, 007045

Brown Brothers Dry Muscat 2012, Australia, 9,98€, 580207


Punaviinit

Salice Salentino Nero Riserva 2010, Italia, 8,49€, 005155

Piedemonte Reserva, 2008, Espanja 8,98€, 457487

Llai Llai Pinot Noir 2013, Chile, 9,98€, 438117

Vina Albali Gran Reserva 2008, Espanja, 9,98€, 005153

Solo Passione Appasio Vino Rosso 2012, Italia, 9,98€, 469397


Jälkiruokaviinit

Mural de Favaios, Portugali, 8,98€ (0,375l), 39901410-15 euroa


Kuohuviinit

Lindauer Cuvée Brut, Uusi-Seelanti, 12,39€, 586027

Kir-Yianni Akakies Rose Sec 2012, Kreikka, 14,95€, 587487


Valkoviinit

Mezzacorona Gewürtztraminer 2013, Italia, 11,97€, 008433

Steininger Riesling 2013, Itävalta, 12,69€, 521987

Muga Blanco 2013, Espanja, 13,18€, 584807

Yalumba Eden Valley Viognier 2013, Australia, 14,90€, 516847

Kungfu Girl Riesling 2013, Yhdysvallat, 14,98€, 516277

Bellingham The Bernand Series Whole Bunch Grenache Blanc Viognier 2013, Etelä-Afrikka, 14,99€, 500097


Punaviinit

La Ciboise 2012, Ranska, 10,99€, 459817

Brancott Estate South Island Pinot Noir 2012, Uusi-Seelanti, 12,48€, 466047

Cluver & Schaal Pinot Noir 2012, Etelä-Afrikka, 12,90€, 480387

Château du Fesles Cabernet Franc La Chapelle Vielles Vignes 2012, Ranska, 13,50€, 475447

Planeta Etna Rosso, Italia, 13,90€, 452207

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2012, Chile, 13,99€, 475537


Jälkiruokaviinit

Samos Nectar 2009, Kreikka, 10,98€, 0,375l, 558624

NES Passito di Pantelleria 2010, Italia, 14,73€, (0, 375l), 564324

Chapoutier Banyuls Rimage 2012, Ranska, 12,90€ (0,5l), 333956
15-20 euroa


Kuohuviinit

Freixenet Elyssia Gran Cuvée Brut 2011, Espanja, 19,97€, 531257


Valkoviinit

Casa Marin Cartagena Riesling 2012, Chile, 15,98€, 575977

Domaine Franck Millet Sancerre 2013, Ranska, 16,89€, 565157

Joseph Drouhin Rully 2012, Ranska, 17,89€, 573407

Saint Clair Premiun Grüner Veltliner 2012, Uusi-Seelanti, 17,89€, 583547

Gewürtztraminer "Hugel" 2010, Ranska, 18,99€, 526087

Trimbach Pinot Gris Réserve 2011, Ranska, 18,99€, 571257

Go de Godello 2011, Espanja, 19,15€, 573157

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2011, Ranska, 19,98€, 591987


Punaviinit

Little Yering Pinot Noir 2013, Australia, 15,23€, 463937

Becker Family Pinot Noir 2011, Saksa, 17,28€, 424177

Schneider Sankt Laurent 2012, Itävalta, 18,99€, 435777

Tommasi Ripasso Valpolicella 2012, Italia, 19,48€, 429567

Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2012, Uusi-Seelanti, 19,98€, 408487


Jälkiruokaviinit

Château Roumieu 2011, Ranska, 15,99€, 0,375l, 949124 (tilausvalikoima)

Kracher Beerenauslese 2009, Itävalta, 17,24€, (0,375l), 537514

Tokaji Aszú 4 Puttonyos, 2008, Unkari, 18,90€, (0,5l), 51667620-30 euroa


Kuohuviinit

Bründlmayer Brut Rosé, Itävalta, 29,90€, 929047 (tilausvalikoima)


Samppanjat

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut, 29,90€, 537517


Valkoviinit

Wagner Stempel Siefersheimer Weissburgunder 2012, Saksa, 20,10€, 552947

Staete Landt Chardonnay 2012, Uusi-Seelanti, 21,90€, 588697

Cambria Tepusquet Vineyard Viognier 2012, Yhdysvallat, 23,20€, 528737

Domaine Laroche, 1er Cru Les Vaudevey 2011, Ranska, 27,90€, 585597

Langwerth von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010, Saksa, 29,90€, 594337


Punaviinit

Tua Rita Rosso dei Notri 2013, Italia, 20,10€, 498157 (erikoisvalikoima)

Boedecker Cellars Oregon Pinot Noir 2012, Yhdysvallat, 21,20€, 455397

Montalbera Laccento Ruché di Castagnole Monferrato 2012, 21,50€, 433717

Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008, Ranska, 29,20€, 446577


Jälkiruokaviinit

Louis Guntrum Silvaner Eiswein 2012, Saksa, 26,90€, (0,375l), 508514

Dow's Colheita Single Harvest Tawny Port 2002, Portugali, 29,90€, 36012730-60 euroa


Samppanjat

Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut, Ranska, 34,90€, 591537

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs 1er Cru Brut Nature, Ranska, 40,40€, 922307 (tilausvalikoima)

Louis Roederer Brut Premier, Ranska, 50,90€ , 578457


Valkoviinit

Pouilly-Fumé de Ladoucette 2011, Ranska, 30,90€, 007382

Terlan Vorberg Pinot Bianco Reserva 2007, Italia, 37,00€, 587447 (erikoisvalikoima)

Henri de Villamont Chassagne Montrachet 2010, Ranska, 40,70€, 007382

Gaja Rossj- Bass 2011, Italia, 59,60€, 509267 (erikoisvalikoima)


Punaviinit

Wild Horse Unbridled Pinot Noir 2011, Yhdysvallat, 30,20€, 423027

Olivier Leflaive Volnay 1er Cru Mitans 2011, Ranska, 43,90€, 460527

Roda I Reserva 2007, Italia, 58,50€, 923517 (tilausvalikoima)


Jälkiruokaviinit

Ratafia de Champagne, Ranska, 39,70€, 917177

Chateau Suduiraut 2010, Ranska, 47,50€ (0,375l), 511414

Acininobili 2004, Italia, 56,50€ (0.375l), 921074 (tilausvalikoima)

Quinta do Noval Colheita 2000, Portugali, 59,90€, 905287 (tilausvalikoima)60-100 euroa


Samppanjat

Drappier Grande Sendrée Rosé 2005, 64,90€, 910147 (tilausvalikoima)

Billecart-Salmon Brut Rosé, Ranska, 71,70€, 932527 (tilausvalikoima)

Krug Grande Cuvée, Ranska, 89,90€ (0,375l), 924594 (tilausvalikoima)


Valkoviinit

Penfolds Reserve Bin 12A Chardonnay 2012, Australia, 76,80€, 555027 (erikoisvalikoima)

Nicolas Potel Corton Charlemagne  Grand Cru 2008, Ranska, 85,20€, 590477


Punaviinit

Charles Thomas Vosne-Romanée 1er Cru Les Malconsorts, Ranska, 69,90€, 944477 (tilausvalikoima)

Ogier Clos de l'Oratoire des Papes, Ranska, 79,90€ (1,50l), 939778 (tilausvalikoima)


Jälkiruokaviinit

Château Rieussec 2005, Ranska, 87,10€, 513657

Kopke 30 Years Old Port, Portugali, 99,90€, 340447

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti