sunnuntai 6. elokuuta 2017

Viiniministerin syksyn 2017 istunnot

Viiniministerin istunnoilla – Maanantaiklubi, Keskiviikkokomitea, Perjantaiparlamentti, Kansliakabinetti - tutustaan viinikulttuurin erilaisiin teemoihin. Illan aluksi testaamme aiheesta tai sen vierestä olevan viinin, jonka jälkeen Viiniministeri alustaa teeman mukaisella luennolla. Sen jälkeen tutustaan aistinvaraisesti 6-7 eri viiniin sekä itsenäisesti arvioiden että yhdessä keskustellen. Viinit nautitaan usein sokkona tai puolisokkona, jolloin maisteltavien viinejä tai viinien järjestystä ei kerrota etukäteen. Halutessaan jokainen voi myös tutustua viineihin täysin avoimena. Maistelun ohessa pientä purtavaa esim. juustojen ja leikkeleiden muodossa. Istunnot alkavat kaikkina iltoina klo 18.00 ja niiden kokonaiskesto on noin 2,5h/ilta.


Paikkana on Nomad Cellars osoitteessa Annankatu 22, Helsinki. Tilasta löytyvät viinilasit ja muut maisteluun tarvittavat materiaalit. Tilaisuuteen sisältyvät myös PowerPoint -esitys ja tarvittava muu oppimateriaali. Mikäli on estynyt yksittäiselle kerralle niin osallistujat voivat vapaasti rekrytoida itselleen sijaisen. Estymisen vuoksi ennakkoon maksettua osallistumismaksua ei palauteta. Hinnat sisältävät alv. 24%. Jokaiseen maisteluun otetaan max. 20 osallistujaa. Ilmoittautuminen sähköisesti osoitteessa https://holvi.com/shop/Viiniministeri/.


Materiaalikustannukset jaetaan maistelun päätteeksi tasan läsnäolevien osallistujien kesken, joista maksu suoritetaan korttimaksulaitteella.




Maanantaiklubi

Maanantaiklubin lähtökohtana on tutustua ennakkoluulottomasti maailman viinikulttuuriin laidasta laitaan. Tänä syksynä leikkimielisenä teemana ovat viinien kaksintaistelut. Tavoitteena on tuoda esiin viinien parhaat puolet, jotta tulos olisi teknisesti lähellä tasapeliä. Maanantaiklubin viinit edustavat kohtuullista hintakategoriaa keskimäärin 12-25€ hintaryhmässä.

Yhteensä 3 krt, 55€ (yksittäinen kerta 25€) + materiaalimaksut 15-25€/kerta



Paketti 1: Kuohuva ja valkoiset


28.8. Cava vs. Cremant


Otamme vertailuun kaksi tunnettua kuohuviinityyppiä, jotka molemmat valmistetaan samalla metodilla kuin samppanja. Taistelussa kohtaavat espanjalaiset Cava- ja ranskalaiset Crémant-kuohuviinit. Nähtäväksi jää kuinka kuohuviinimaaottelussa käy.


2.10. Chardonnay vs. Chenin Blanc


Kaksi valkoviinirypälettä, jotka viihtyvät hyvin niin tammikypsytyksen kera kuin ilman. Missä kulkevat rypäleiden omat ominaisuudet ja onko niitä helppo tunnistaa toisistaan jos tammen aromeja on mukana? Otos sisältää viinejä niin vanhasta kuin uudesta maailmasta.


30.10. Rheingau vs. Rheinhessen


Rhein-joen naapurialueet Saksassa muodostavat merkittävän osan viineistään Rieslingistä. Kuinka alueet sitten poikkeavat toisistaan sijainnin, maaperän, tradition kuin muiden rypäleiden puolesta? Näihin etsimme vastauksia aistinvaraisesti.



Paketti 2: Punaiset



11.9. Pinot Noir vs. Spätburgunder


Herkällä ja ohutkuorisella rypäleellä on olemassa sekä ranskalais- että saksalaisperäinen nimi. Haastamme maaottelussa eurooppalaiset viinimaat ottelemaan keskenään rypäleen herruudesta.


9.10. Grenache vs. Garnacha


Grenachen nimellä tunnetun rypäleen alkuperä Koillis-Espanjassa, jossa siitä valmistetaan jopa enemmän lajikeviinejä. Pitäisikö uudessa maailmassakin käyttää rohkeammin alkuperäistä nimeä? Rypäleiden oikeudenkäynti suoritetaan maistelun jälkeen äänestämällä.


6.11. Apulia vs. Sisilia


Saappaan kantapäästä varpaisiin on Italiassa lyhyt matka. Silti eroja viinikulttuurissa on merkittävästi. Erävastustajina kohtaavat mm. Nero d’Avola ja Negroamaro sekä Syrah ja Primitivo. Vai yllättääkö sittenkin Nerello Mascalese?



Keskiviikkokomitea

Keskiviikkokomitean istunto-ohjelma keskittyy ruokaviiniaiheisiin. Teemat ovat ajankohtaisia ja illan aikana pyritään löytämään ruokien ja viinien kesken parhaat yhdistelmät. Viinit edustavat noin 15-40€ hintaryhmää.

Yhteensä 3 krt, 55€ (yksittäinen kerta 25€) + materiaalimaksut 25-45€/kerta


6.9. Sushia ja valkoviinejä


Sushiruoat yhdistetään usein sakeen tai samppanjaan mutta voisiko raikkaat valkoviinit olla jopa parempia? Mukana mm. Riesling, Sauvignon Blanc ja Chardonnay mutta sekä aiemmin mainitut klassikot.


20.9. Syksyn poroviinit


Loppusyksy on pororuokien sesonkiaikaa. Mieto ja vähärasvainen riistaruoka luo haasteita viinivalinnoille, jottei poron aromit jäisi viinien voimakkaiden makujen alle. Yhdistämme pororuoille sopivia viinejä mm. rypäleistä Barbera, Pinot Noir, Tempranillo ja valitsemme sopivimman kumppanin.


1.11. Sinihomejuuston kumppanit ja viholliset


Juustotarjottimen eräänä osana on usein joko Roquefort, Gorgonzola tai Aura-juusto. Moni on varmasti havainnut kuinka viini saa sinihomejuuston joko laulamaan tai karjumaan. Testaamme aistinvaraisesti maukkaita klassisia yhdistelmiä ja kuriositeettina eräänlaisen taisteluparin.



Perjantaiparlamentti

Perjantaiparlamentissa valmistaudutaan kohti viikonloppua tyylikkäillä aiheilla ja viineillä. Tutustumisen kohde on klassisissa viinialueissa ja niiden rypäleissä. Illan viinit ovat noin 30-70€ arvoisia.

Yhteensä 3 krt, 55€ (yksittäinen kerta 25€) + materiaalimaksut 35-60€/kerta


6.10. Blanc de Blancs vs. Blanc de Noirs


Onko rypäleillä merkitystä samppanjan makuun? Tutustumme sekä Chardonnaysta tehtyihin Blanc de Blanc- että Pinot Noirista ja Pinot Meunierista peräisin oleviin Blanc de Noirs-samppanjoihin. Punaisista rypäleistä tehdyt ovat vaaleina versioina, joten mukavana haasteena on tunnistaa rypäleet sokkona.


27.10. Montrachet: Chassagne vs. Puligny


Burgundin valkoviinien eräs kuuluimmista appellaatioista on Montrachet Grand Cru, mikä jakaantuu Chassagnen ja Pulignyn kylien alueelle. Näitä viinejä käytetään usein referensseinä klassiselle Chardonnaylle. Tutustumme molempien kylien viineihin. 


10.11. Amarone


Valpolicellan alueelta Italian Venetosta tulevat rakastetut Amarone-viinit, joihin käytettyjä rypäleitä ilmakuivatetaan ennen puristamista. Lopputuloksena erittäin täyteläiset ja lämminhenkiset sekä mausteiset punaviinit. Tule valitsemaan syystalven suosikkisi vaikkapa meditaatioon takkatulen äärellä.



Kansliakabinetti

Kansliakabinetissa voidellaan osallistujia hyvässä hengessä ja iloisessa seurassa erityisteemoin. Kansliassa on varauduttu tilaisuuteen myös syömisten suhteen.

1 krt, 25€ + materiaalimaksut 30-40€


Kansliakabinetin syksyn tapahtumat julkaistaan lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti