torstai 28. joulukuuta 2017

Viiniministerin kevään 2018 istunnot

Viiniministerin istunnoilla – Maanantaiklubi, Keskiviikkokomitea, Perjantaiparlamentti, Kansliakabinetti - tutustaan viinikulttuurin erilaisiin teemoihin.

 


Istunnon aluksi testaamme aiheesta tai sen vierestä olevan yllätysviinin, jonka jälkeen Viiniministeri alustaa teeman mukaisella luennolla. Sen jälkeen tutustaan aistinvaraisesti 6-8 eri viiniin sekä itsenäisesti arvioiden että yhdessä keskustellen. Viinit nautitaan usein sokkona tai puolisokkona, jolloin maisteltavia viinejä tai viinien järjestystä ei kerrota etukäteen. Halutessaan jokainen voi myös tutustua viineihin täysin avoimena. Maistelun ohessa pientä purtavaa esim. juustojen ja leikkeleiden muodossa. Istunnot alkavat kaikkina iltoina klo 18.00 ja niiden kokonaiskesto on noin 2,5h/ilta.

Paikkana on Nomad Cellars osoitteessa Annankatu 22, Helsinki. Tilasta löytyvät viinilasit ja muut maisteluun tarvittavat materiaalit. Tilaisuuteen sisältyvät myös PowerPoint -esitys ja tarvittava muu oppimateriaali. Mikäli on estynyt yksittäiselle kerralle niin osallistujat voivat vapaasti rekrytoida itselleen sijaisen. Estymisen vuoksi ennakkoon maksettua osallistumismaksua ei palauteta. Hinnat sisältävät alv. 24%. Jokaiseen maisteluun otetaan max. 20 osallistujaa. Ilmoittautuminen sähköisesti osoitteessa https://holvi.com/shop/Viiniministeri/.

Hinnat: Yksittäinen kerta 25€, 3 krt: 60€, 6 krt: 110€, 9 krt: 150€, 12 krt: 180€, 15 krt: 210€ + materiaalimaksut 15-60€/kerta. Valmiiksi rakennettuja kokonaispaketteja on saatavilla verkkokaupasta. Kevään 2018 uutuutena voi oman kokonaisuuden halutessaan muokata vapaavalintaisesti Maanantaiklubin, Keskiviikkokomitean ja Perjantaiparlamentin kesken.

Voit räätälöidä vapaavalintaiset istunnot seuraavasti: 1) Valitse jokin 3-15 kerran vapaavalintaisista kokonaisuuksista. 2) Laita maksun viestikenttään niiden istuntojen päivämäärät joihin osallistut.

Huom! Samaa päivämäärää ei voi yhteen vapaavalintaiseen pakettiin ilmoittaa useampaa kertaa vaan tarjous koskee yhtä osallistujaa kerrallaan.

Materiaalikustannukset jaetaan maistelun päätteeksi tasan läsnäolevien osallistujien kesken, joista maksu suoritetaan korttimaksulaitteella. Tarkemmat arviot näkyvät erikseen jokaisen tilaisuuden kohdalla. Jos olet estynyt etkä saa sijaista niin ilmoitathan siitä viimeistään 8h ennen tilaisuutta Viiniministerille, jotta hankittujen materiaalien määrä on osallistujille mahdollisimman sopiva.Maanantaiklubi


Maanantaiklubin lähtökohtana on tutustua ennakkoluulottomasti maailman viinikulttuuriin laidasta laitaan. Maistelun viinit edustavat aiheesta riippuen eri hintaryhmiä noin 10-60€ välillä. Kevään 2018 painopisteenä ovat eri rypälelajikkeet ja niiden väliset kaksintaistelut.

Yksittäinen kerta: 25€, 3 krt: 60€, 6 krt: 110€, 9 krt: 150€


15.1. Cabernet Sauvignon vs. Merlot

Kahden Bordeaux-peräisen ja samalla globaalisti tunnetuimman punaviinirypäleen kaksintaistelu voi tuoda yllätyksiä vastaan. Korostuuko mustaherukka vai luumu, tai sikarilaatikko vastaan multaisuus? Meneekö eri puolilta maailmaa olevien viinien rypäleiden identiteetti täysin uusiksi ja mikä on kunkin maistajan mieleen? Oletko varma että tunnistat sokkona kumpi on kumpi? Tässä jokaiselle haaste maisteluun noviisista edistyneempään.

Materiaalimaksu 25-35€


29.1. Gewurztraminer vs. Muscat

Mausteisten valkoviinirypäleiden kaksi tunnetuinta lajiketta ovat ehkäpä Gewurztraminer ja Muscat. Molemmista saadaan niin kuivia kuin makeita ja Muscatista usein myös pirskahtelevia. Istunnon viinit keskittyvät hakemaan kuivista ja puolikuivista viineistä suosikkinsa. Alkulämmittelyksi luvassa hieman kuplivaakin.

Materiaalimaksu 15-25€


12.2. Syrah vs. Tempranillo

Viiniministerin empiirisissä testeissä ovat kyseiset rypäleet sekoittuvat iloisesti sokkona mitä kuumemman alueen alkuperästä on kysymys. Molemmat rypäleet omaavat viineissään klassiset ja modernit ominaispiirteet. Marjaiset aromit ovat lähtökohtaisesti varsin erilaisia laidasta laitaan mutta ikääntyminen ja tammikypsytys muuttavat luonteita yllättävästi. Voittaako vahvin vai saako elegantimmat sävyt kannattajansa?

Materiaalimaksu 20-30€


26.2. Pinot Blanc vs. Pinot Gris

Vaaleaa vai harmaata? Asia ei kirjaimellisesti ole yhtä yksinkertainen. Kansainvälisesti haastajan asemaan jääneet rypäleet omaavat parhaimmillaan herkullisia piirteitä ja saavuttavat ikääntyessään uuden elämänsä. Tuoreinakaan hapot eivät ole yleensä rypäleistä voimakkaimmat mutta hedelmä säilyy silti usein mukavasti. Arvoitukseksi jää kumpi Pinoista selviytyy suosikiksi.

Materiaalimaksu 15-25€


12.3. Tempranillo vs. Sangiovese

Ensimmäinen rypäleistä saa uuden tilaisuuden kohdatessaan italialaisen haastajansa. Rypäleissä useita yhteisiä elementtejä, joista eniten sotkevat arviointia happorakenne ja yrttisyys. Miten näistä piirteistä alkuperä ja rypäleen omat ominaisuudet erottuvat parhaiten? Ja jälleen kerran, tunnistatko sen sokkona?

Materiaalimaksu 20-30€


26.3. Riesling vs. Grüner Veltliner

Istunnon rypälekaksintaistelu on samalla sisäpoliittinen kamppailu koska viinit edustavat Itävaltaa ja pääosin Niederösterreichin aluetta. Molemmat rypäleet ovat alueensa suosituimpia ja kansainväliselläkin mittarilla laadukkaimmasta päästä. Grüner Veltliner lähtee maisteluun haastajana mutta onnistuuko ennakkosuosikin päihittäminen rypäleen omaperäisyyden avulla?

Materiaalimaksu 25-35€


9.4. Viognier

Rhônen alueelta lähtöisin oleva eksoottisen hedelmäinen ja mausteinen valkoviinirypäle Viognier on löytänyt tiensä ympäri maailmaa mutta silti odottaa vielä lopullista läpilyöntiään. Tämä lajike viehättää usein maistajaansa, joten se on enemmän kuin tutustumisen arvoinen. Luvassa hunajaa, appelsiininkukkaa, anista, aprikoosia ja jopa myskiäkin.

Materiaalimaksu 15-25€


23.4. Cabernet Franc

Cabernet Franc on rypäle jonka moni tietää muttei ehkä tunne. Loiren keskiosien tärkein punaviinirypäle ja Bordeaux’n se ikuinen kolmonen. Maailmalla rypäle tunnetaan lajikkeena joko edullisesti tai keskihintaisena. Lisäksi muutamat italialaiset klassikot ovat jopa kulttiviinejä. Onko rypäleellä potentiaalia nousta vielä tunnetummaksi? Otetaan asiasta selvää.

Materiaalimaksu 25-35€


7.5. Espanjan valkoiset

Iberian niemimaa tunnetaan usein parhaiten punaviineistään mutta valkoisten laatuviinien osuus on parantunut kovaa vauhtia. Mainittakoon paikallisista rypälelajikkeista mm. Albarino, Verdejo, Viura, Xarel-Lo jne. Kansainvälisistä lajikkeista puhumattakaan. Tule rohkeasti ottamaan vastaan kesä näiden herkkujen myötä.

Materiaalimaksu 20-30€Keskiviikkokomitea


Keskiviikkokomitean istunto-ohjelma keskittyy ruokaviiniaiheisiin ja kevään 2018 teemana ovat eri maiden juusto ja viinit. Illan aikana pyritään löytämään ruokien ja viinien kesken parhaat yhdistelmät. Viinit edustavat noin 15-40€ hintaryhmää.

Yhteensä 3 krt, 60€ (yksittäinen kerta 25€) + materiaalimaksut 25-40€/kerta


7.2. Espanjan juustot ja viinit

Istunnossa mukana mm. Manchego, Murcia ja Valdeon –juustoja sekä niille sopivia espanjalaisia viinejä.


7.3. Italian juustot ja viinit

Istunnossa mukana mm. Parmigiano-Reggiano,  Pecorino ja Taleggio –juustoja sekä niille sopivia italialaisia viinejä.


18.4. Ranskan juustot ja viinit

Istunnossa mukana mm. Brie, Comté, Munster ja Roquefort –juustoja sekä niille sopivia ranskalaisia viinejä.Perjantaiparlamentti 


Perjantaiparlamentissa valmistaudutaan kohti viikonloppua tyylikkäillä aiheilla ja viineillä. Tutustumisen kohde on klassisissa viinialueissa ja niiden rypäleissä. Istuntojen viinit ovat noin 30-70€ arvoisia.

Yhteensä 3 krt, 60€ (yksittäinen kerta 25€) + materiaalimaksut 35-60€/kerta


2.2. Rhônen punaiset

Rhone-joen laakso on moniulotteinen, jonka pohjoista puolta hallitsee Syrahista valmistettavat lajikeviinit kun taas etelässä blendit lisättynä Grenachen, Mourvedren, Cinsault’n ja usean muun voimin ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Kuuluisista alueista mainittakoon mm. Côte Rotie, Hermitage ja Chateauneuf-du-Pape. Maistelussa selvitetään näiden yleisiä tunnuspiirteitä.

Materiaalimaksu 35-45€


16.3. Brittiläiset kuohuviinit

Kollegani Sir Winston Churchill totesi aikoinaan että samppanjan tulee olla kylmää, kuivaa ja ilmaista. Liekö siitä syystä Britteihin saapunut viime aikoina yhä tunnetumaksi noussut kuohuviinikulttuuri haastajana samppanjoille? Täysin ilmaista siitä ei kuitenkaan tullut joten istunnon aistinvarainen puoli keskittyy lajinsa eliittiin.

Materiaalimaksu 30-40€


6.4. Vuosikerrattomat roseesamppanjat

Roseesamppanjoiden suosio ei tunnu laantuvan vaan jatkaa tasaista nousuaan. Vuosikerrattomat samppanjat ovat parhaimmillaan upeita sekoituksia eri vuosikerroista ja rypäleistä. Lisäksi taloilla on omat tyylinsä valmistuksessa. Esimerkiksi saignée-metodi on alkanut yleistyä valikoimissa sekoitusten lisäksi. Tule valitsemaan se rosee mikä saa mielesi piristymään kohti kevättä.

Materiaalimaksu 45-60€Kansliakabinetti

Kansliakabinetissa voidellaan osallistujia hyvässä hengessä ja iloisessa seurassa erityisteemoin. Kansliassa on varauduttu tilaisuuteen myös syömisten suhteen.

1 krt, 25€ + materiaalimaksut 30-40€


Kansliakabinetin kevään tapahtumat julkaistaan lähiaikoina.

1 kommentti:

  1. Hei

    Mitäs mieltä Maya 2015. Aika harvoin löytää Alkota Carmenere rypälettä 14 € hintaan. Pitäskös laittaa syrjään...kierrekorkki...

    VastaaPoista