keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Sokkoarviointi


Päätimme viinibloggaajien keskuudessa, että arvioimme saman pullon jokainen sokkona, joka lähetettiin maahantuoja Vindirektin toimesta kaikille arvioitsijoille ilman etikettejä. Julkaisuajaksi sovittiin ti 8.12.2015 klo 23.59. Se on kaikille yhteinen, joten muilta ei haeta vaikutteita. Jokainen saa arvioida viininsä omalle tyylilleen uskollisena. 



Valmistelu


Täydennetty 10.12.

Pullo arvioitu sokkona. Viiniksi paljastui Leyda Single Vineyard Canelo Syrah 2013.
http://www.alko.fi/tuotteet/405337/?fromsearch=true

Leydan viinialue sijaitsee Chilessä pääkaupunki Santiagosta noin 100 km länsiluoteeseen ja etäisyys Tyyneen Valtamereen on noin 20 km. Alue on pieni ja itsenäinen San Antonion viinialueen eteläosassa.


Selonteko


Viini on väriltään syvä ja tumman purppuranpunainen.  Viinin reunassa on hieman kehittyneisyyttä. Jättää viskositeetillaan lasiin vahvasti tummaa väriä.

Tuoksun alussa tulee esiin musta marjaisuus sekä yrttinen mausteisuus. Siitä on erotettavissa myös niin kasvisperäisyyttä kuin riistaisuutta sekä kuivattuja hedelmiä. Tuoksun paahteisuuden puolesta viini on sijoitettavissa alueelle, jossa on aurinkoa. Ensimmäinen veikkaukseni sijoittuu tuoksun puolesta Etelä-Italiaan.

Maun aromit seuraavat tuoksua. Lisäksi hieman lakritsia, viikunaa, sekä pippuria. Tummista marjoista eniten nousevat boysenmarjan ja variksenmarjan piirteet joskin mausteisin vivahtein. Näiden puolesta Etelä-Ranska olisi enemmän lähempänä Syrahin ja Grenachen ominaisuuksia muistuttaen. Toisaalta Sangiovesen yrttisyyskin tulee mieleen.

Maun suutuntuma sekoittaa kuitenkin kokonaisuuden koska siinä on yllättävän maltilliset, jopa kevyen pehmeät tanniinit, jotka ulkonäön perusteella voisivat olla voimallisemmatkin. Tämän vuoksi alkuperän arviointiin on liitettävä myös vaihtoehdot Euroopan ulkopuolelta.
Jälkimaku on tumma ja lempeä mutta alkoholi nousee hieman esille jälkimaussa.

Sokkoarvioinnin vahvimmat kandidaatit osuisivat uuden maailman Syrah-viiniin. Etelä-Euroopassa arvostetaan enemmän tiettyä karvautta, mihin tämän viinin ominaisuudet eivät suoranaisesti viittaa. Toki poikkeus aina vahvistaa säännön.

Pudotuspelistä jätän ensimmäisenä pois Australian, koska sinne soveltuvaa hillomaisuutta viinissä ei ole. Tammisuutta ei myöskään jenkkityyliin ole liiemmin havaittavissa. Myös Etelä-Afrikan kevyt savuisuus loistaa poissaolollaan. Etelä-Amerikkaan voisin kuvitella, vaikka toisaalta viini ei ole aromeiltaan juuri tavanomaisin mutta maun suutuntuma antaa tälle mahdollisuuden. Argentiinalaisilta odottaisin hieman enemmän rustiikkisuutta, joten loppujen lopuksi helpoin vaihtoehto olisi Chile.

Toivon silti että viinin alkuperäksi paljastuisi jokin eksoottisempi viinimaa kuten vaikkapa Intia tai Brasilia. Vuosikerran suhteen katsoisin että ikää ei ole montaa vuotta. Veikkaan vuosikertaa 2012.


Lausunto

Täydennetty 10.12.

Viinin kokonaisuus on melko tasapainoinen. Hedelmäisyyttä löytyy mutta sen kesto jää happojen ja tanniinien puuttuessa toivottua lyhyemmäksi. Sopii pehmeytensä vuoksi seurusteluunkin mutta nauttisin mieluiten talvisten kypsien liharuokien seurassa.

Viinin ruokasuositus olisi runsaan mausteiset tummat liharuoat mutta enemmän yrttisten pataruokien kuin punertavien pihvien seuraksi. Sen vuoksi vaikkapa puolikovalla juustolla kuorrutetut yrttiset kasvisruoat voisivat pärjätä viinin kanssa mainiosti.

Ottaen huomioon viinin alkuperän niin oletukseni osui melkolailla oikeaan. Vuosikerta 2013 on osittautunut jo maistamieni useiden chileläisten viinien osalta hieman sulkeutuneemmaksi rehevämpään 2012 vuosikertaan nähden. Alueilla on tietenkin eroavaisuuksia. Kehitystä on hieman vaikea ennakoida mutta toivoisin että muutama vuosi kellarissa auttaisi asiaa. Tällä hetkellä viini sijoittuu laadultaan ja hinnaltaan vertikaalisesti korkeimmalle Gaussin käyrällä mitattuna. Sopii varmasti moneen makuun mutta ei välttämättä jää pysyvästi mieleen.


Musiikkisuositus

Säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotis syntymäpäivän 8.12. kunniaksi valitsen hänen musiikkiansa. Tämä esimerkki antaa ohjelmallisesti viitteitä viinin luonteesta.

Jean Sibelius: Lemminkäinen Tuonelassa op. 22 nro 3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti