lauantai 28. maaliskuuta 2015

Pääsiäisviinit parsalle, lampaalle ja suklaalle


Pääsiäisaterian perinteisiin kuuluu olennaisesti karitsa tai lammasruoat niin kutsutusta lampaan viulusta lammaspataan. Makean ruoan osalta traditioita ylläpitävät sekä pasha että mämmi. Parsakausi alkaa usein pian pääsiäisestä eteenpäin, joten Viiniministeri ottaa tietoisen varaslähdön nauttimalla alkuruoaksi parsaa ennen lammasta. Lisäksi jos pasha on pashaa eikä mämmi maistu niin mikä sopisikaan pääsiäiseen yhtä sopivasti kuin erilaiset suklaajälkiruoat.



Pääsiäisruokakulttuuria edustavat vahvasti muun muassa kristilliset perinteet. Symbolisesti yksi vaihtoehto on valita pääsiäisviinit esimerkiksi Lähi-Idän alueelta tai katolisen kulttuurin viinimaista. Yksi tyylikäs kokonaisuus olisi libanonilainen valkoviini Chateau Ksara Blanc de Blancs 2013 ja punaviininä Chateau Musar 2007. Jälkiruoan kanssa puolestaan makea israelilainen Yarden Heightswine 2011. Toisaalta monet kreikkalaiset, italialaiset ja espanjalaisetkin punaviinit tarjoavat varsinkin karitsalle tyylikästä mausteisuutta. Blogin lopusta voi etsiä Viiniministerin viinisuosituksia pääsiäisaterian eri vaiheisiin.


Parsalle hapokasta ja hedelmäistä valkoviiniä


Vihreä ja valkoinen parsa ovat itsessään melko neutraaleja, jotka saattavat viinin kanssa raaempana muuttua metalliseksi. Sopivan kypsänä ja rasvan tukemana parsa taittuu suotuisammin ja kaipaa samalla sopivaa hapokkuutta seurakseen. Perinteisen voisulan sijasta Viiniministeri suosittelee kastiketta oliiviöljystä, valkoisesta balsamicosta, hunajasta ja tuoreesta korianterista. Lisäämällä pinnalle kovaa ja suolaista juustoa raasteena tai lastuina, saa annos lisää syvyyttä pippurin ja suolan kera.

Varmin valinta parsalle on Riesling. Alueina Ranskan Alsace, Saksan Rheingau tai Itävallan Kamptal ovat näissä osuvia. Muita hapokkaita ovat mm. Sauvignon Blanc tai Grüner Veltliner. Aromien kanssa Pinot Gris ja Pinot Blanc ovat hyvinkin mahdollisia mikäli hapokkuutta on tarpeeksi, mikä ei useinkaan ole rypäleen vahvuus. Jos annoksessa on runsaasti yrttejä tai muuta makeaa mausteisuutta niin myös Viognier, Muscat tai Gewürztraminer voivat olla hyvin toimivia. Mikäli valintasi on Chardonnay tai Chenin Blanc niin välttäisin tammisuutta. Vaihtoehtoja on runsaasti mutta mieluiten hapokasta ja hedelmäistä kuin täyteläistä ja tammista.


Lammasviinin valinta riippuu paljon valmistustavoista


Lampaasta voidaan valmistaa useita eri tyyppisiä ruokia. Pitkään paahdettu lampaan "gamba" on eräs perinteisiä valmistustapoja pääsiäisen yhteyteen. Karitsan filee hieman punertavana muuttaa viinin olemusta ratkaisevasti ja pataruokien mausteisuus tuo usein lisää yrttisiä makuvivahteita. Viinivaihtoehdot vaihtelevat mausteisen nahkaisesta muhevan hillomaiseen.

Lammasruoille selkeä vaihtoehto on Rhônen Syrah tai Barossan Shiraz. Sama rypäle mutta yleensä rhonelainen versio omaa klassisen metsäiset ja marjaiset aromit, joissa runsaasti yrttejä sekä napakoita tanniineja. Jälkimmäinen on puolestaan paksu ja hillomaisen hedelmäinen, jossa tammen aromit korostuvat suoraviivaisemmin. Muita klassisia perussuosituksiani ovat Riojan Tempranillo ja Toscanan Sangiovese. Amarone -viinit Italian Venetosta, joiden päärypäle on Corvina, toimivat pääsiäislampaalle huomattavasti tyylikkäämmin kuin esimerkiksi joulukinkulle.


Suklaa vaatii viiniltä runsautta


Yleisesti suklaan haaste viinin kanssa on siinä, että viini pärjäisi suklaan rasvaisuudelle ja mahdolliselle karvaudelle. Nyrkkisääntönä Viiniministeri suosittelee että viinin alkoholin tilavuusprosentti olisi pääsääntöisesti vähintään 14 tai enemmän. Makeiden jalohomeisten viinien kohdalla voidaan jäädä tästä kuitenkin hieman alapuolelle haittaamatta kokonaisuutta. Mitä tummempi ja voimakkaampi suklaapitoisuus jälkiruoasta löytyy, sitä enemmän todennäköisyys puoltaa väkevöityjä viinejä. Vaikkapa portviinejä mietojen makeiden valkoviinien sijaan. Suosin yleisesti seuraavia vaihtoehtoja: Tawny-portviinit, jalohomeiset Sauternes -viinit (Bordeaux) sekä makeat Madeirat ja Marsalat. Pääsiäisen yhteyteen myös ylimakeaa Sherryä voi ajatella vaikkapa kastikkeena sellaisenaan.


Mikä olisi vaihtoehdoista sopivin?

Seuraavasta listasta löytyy eri budjettiluokkiin sopivia viinejä. Hintaryhmän noustessa usein myös makujen kirjo ja runsaus kasvavat samassa suhteessa. Valitsen usein samalle aterialle samansuuntaista alkuperää edustavia viinejä. Kuten jo aiemmin totesin niin valmistustavoilla on suuri merkitys. Tarvittaessa Viiniministeri antaa tarkemman suosituksen vaihtoehdoista kun kerrot reseptisi ja viinien hintaryhmät. Eräs vaalilupauksistani on, että pyrin jo seuraavan vuoden pääsiäiseen mennessä erittelemään lampaalle parhaat vaihtoehdot valmistustapojen mukaan kansalaisten viininautinnon kohentamiseksi.


Iloista ja aistillista pääsiäistä toivottaen,
Viiniministeri   



Esimerkkejä Alkon valikoimasta 03/2015



Alle 10 euroa


Aperitiivi

Jaume Serra Brut, Espanja, 8,48€, 552097

Parsaviinit

Cono Sur Bicicleta Riesling Gewurztraminer Viognier 2014, Chile, 9,49€, 519237
Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein 2013, Itävalta, 9,83€, 526027
Brown Brothers Dry Muscat 2012, Australia, 9,99€, 580207

Lammasviinit

Piedemonte Reserva, 2008, Espanja, 8,98€, 457487
Montepasso 2012, Italia, 9,99€, 426127
Quinta das Setencostas 2011, Portugali, 9,99€, 453977

Suklaaviini

Mural de Favaios, Portugali, 7,98€ (0,375l), 399014


10-15 euroa


Aperitiivi

Lindauer Cuvée Brut, Uusi-Seelanti, 12,39€, 586027

Parsaviinit

Château de la Jaubertie 2013, Ranska, 10,66€, 579677
Gérard Bertrand Terroir Picpoul de Pinet 2013, Ranska, 11,99€, 533947
Carl Loewen Quant Riesling 2014, Saksa, 13,28€, 503377
Chateau Ksara Blanc de Blancs 2013, Libanon, 13,79€, 522847
Chateau Ste Michelle Riesling 2011, Yhdysvallat, 14,49€, 909757 (tilausvalikoima)
Bellingham The Bernand Series Whole Bunch Grenache Blanc Viognier 2013, Etelä-Afrikka, 14,99€, 500097

Lammasviinit

Cono Sur Reserva Especial Cabernet Sauvignon 2012, Chile, 10,90€, 437937
Mezzacorona Teroldego Rotaliano 2011, Italia, 12,99€, 447037
Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2009, Kreikka, 12,99€, 403397
Val de los Frailes Vendimia Seleccionada 2007, Espanja, 13,48€, 429947
Block 50 Mourvèdre Grenache 2011, Australia, 13,75€, 445967
Finca Las Moras Black Label Malbec 2012, Argentiina, 14,49€, 432277

Suklaaviinit

Samos Nectar 2009, Kreikka, 10,99€ (0,375l), 558624
KWV Classic Collection Cape Tawny, Etelä-Afrikka, 13,90€, 307357
NES Passito di Pantelleria 2010, Italia, 14,42€ (0,375l), 564324


15-20 euroa


Aperitiivit

Pannier Selection Brut, Ranska, 16,99€, 512974
Freixenet Elyssia Gran Cuvée Brut 2011, Espanja, 19,97€, 531257

Parsaviinit

Casa Marin Cartagena Riesling 2012, Chile, 15,99€, 575977
Cantina Terlan Terlaner Classico 2013, Italia, 17,64€, 568927
Domaine Franck Millet Sancerre 2014, Ranska, 17,89€, 565157
Trimbach Pinot Gris Réserve 2012, Ranska, 19,90€, 571257
Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2011, Ranska, 19,99€, 591987

Lammasviinit

Tarapacá +Plus Organic Red Blend 2012, Chile, 15,98€, 420157
Allesverloren Cabernet Sauvignon, Etelä-Afrikka, 16,50€, 447367
Marqués de Cáceres Reserva 2009, Espanja, 18,08€, 005435
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2011, Italia, 19,10€ (0,375l), 434794
Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2012, Uusi-Seelanti, 19,98€, 408487
Dominio de Tares Cepas Viejas Mencía 2011, Espanja, 20,00€ 415197

Suklaaviinit

Krohn Lágrima Fine White Port, Portugali, 17,03€, 328507
Tokaji Aszú 4 Puttonyos, 2008, Unkari, 19,11€ (0,5l), 516676


20-30 euroa


Aperitiivi

Bellavista Cuvée Franciacorta Brut, Ranska, 29,00€, 534197
André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut, 29,90€, 537517

Parsaviinit

Bürgerspital Würzburg Pfaffenberg Silvaner Trocken 2013, Saksa, 21,20€, 529487
Torres Fransola 2011, Espanja, 25,50€, 904297 (tilausvalikoima)
Loimer Riesling Terrassen 2012, Itävalta, 26,60€ (6x0,75l, 159,90€), 905397 (tilausvalikoima)
Domaine Laroche, 1er Cru Les Vaudevey 2011, Ranska, 27,90€, 585597

Lammasviinit

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2010, Australia 22,90€, 455607
Ad Fines 2011, Espanja, 25,60€, 479057
Vina Pedrosa Crianza 2011, Espanja, 24,40€, 447667
Ugo Lequio Barbaresco Gallina 2011, Italia, 25,90€, 417687
Château Batailley 2008, Ranska, 28,90€ (0,375l), 455994
Hess Allomi Cabernet Sauvignon 2012, Yhdysvallat, 29,90€, 471947

Suklaaviinit

TreRose Vin Santo di Montepulciano 2007, Italia, 20.10€, 591644
Yarden Heightswine 2011, Israel, 21,90€, 921484 (tilausvalikoima)
Grant Burge Aged Tawny, Australia, 22,00€, 922177 (tilausvalikoima)
Domaines Schlumberger Vendage Tardive Cuvée Christine Gewurztraminer 2011, Ranska, 29,90€, 360127 (tilausvalikoima)


30-60 euroa


Aperitiivi

Veuve Fourny & Fils Blanc de Blancs 1er Cru Brut Nature, Ranska, 40,80€, 922307 (tilausvalikoima)
Charles Heidsieck Réserve Brut, Ranska, 49.90€, 564737
Louis Roederer Brut Premier, Ranska, 51,90€, 578457

Parsaviinit

Pouilly-Fumé de Ladoucette 2012, Ranska, 31,50€, 007382
Georg Breuer Terra Montosa Rheingau Riesling 2011, Saksa, 32,80€, 514597 (erikoisvalikoima)
Abadía Retuerta Blanco de Guarda Le Domaine 2012, Espanja, 35,50€, 572537 (erikoisvalikoima)
Valandraud Blanc 2010, Ranska, 54,50€, 514357

Lammasviinit

Château Montus 2008, Ranska, 33,30€, 909647 (tilausvalikoima)
Chateau Musar 2007, Libanon, 35,70€, 954277 (tilausvalikoima)
Cabreo Il Borgo 2010, Italia, 36,90€, 456127
Aalto 2010, Espanja, 39,90€, 449247
Zenato Amarone della Valpolicella Classico, Italia, 39,90€, 458517
E. Guigal Hermitage 2007, Ranska, 49,70€, 452357
Stag's Leap Wine Cellars Artemis Cabernet Sauvignon 2010, Yhdysvallat, 53,40€, 469407 (erikoisvalikoima)
Barolo Giblin 2007, Italia, 58,40€, 942277 (tilausvalikoima)

Suklaaviinit

Chateau Suduiraut 2010, Ranska, 47,50€ (0,375l), 511414
Quinta do Noval Colheita 2000, Portugali, 59,90€, 905287 (tilausvalikoima)


60-100 euroa


Aperitiivi

Drappier Grande Sendrée Rosé 2005, Ranska, 65,90€, 910147 (tilausvalikoima)
Pol Roger Blanc de Blancs 2004, Ranska, 77,00€, 958607 (tilausvalikoima)

Parsaviini

Chablis Grand Cru Les Blanchots 2009, Ranska, 65,90€, 919077 (tilausvalikoima)

Lammasviinit

Le Macchiole Paleo 2009, Italia, 62,70€, 493597 (erikoisvalikoima)
Guado al Tasso 2010, Italia, 73,50€, 464487 (erikoisvalikoima)
Hensche Mout Edelstone Shiraz 2008, Australia, 86,70€, 445347

Suklaaviinit

Château Rieussec 2005, Ranska, 87,10€, 513657
Graham's Vintage Port 2000, Portugali, 99,00€, 354677

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti